От Полша в Украйна ще дойде пълноценна армия. И това

...
От Полша в Украйна ще дойде пълноценна армия. И това
Коментари Харесай

Полша ще използва специална армия за нахлуването в Украйна

„ От Полша в Украйна ще пристигна пълноценна войска. И това не са наемници, а дейните сили на НАТО. “ Такива сюжети за интервенция на Полша в обстановката в Украйна чертаят както съветски, по този начин и западни военни специалисти. Как и при какви условия това може да се сбъдне? И какво би трябвало да направи Русия в този случай?

В неделя президентът на Беларус Александър Лукашенко донесе на среща с съветския си сътрудник Владимир Путин карта за прекачване на полските въоръжени сили до границите на съюзната страна. Както уточни Лукашенко, към този момент са свързани задоволителен брой наемници, в това число главните стратегически запаси на Полша. Лукашенко означи, че една от полските бригади в този момент се намира на 40 километра от Брест, а другата е на към 100 километра от Гродно.

Плановете на Полша да стартира интервенция против Беларус, с цел да въвлече Северноатлантическия алианс в спора в Украйна, бяха оповестени в неделя и от някогашния анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Лари Джонсън. В Полша " тъкмо в този момент " идва осъзнаването на провалянето на Украйна. Вече не е допустимо там да се преструват, че режимът в Киев " печели ", сподели той и добави, че обстановката е противоположна: Русия " смазва " украинските националисти. В припадък на обезсърчение Полша се пробва да намеси НАТО, изясни Джонсън.

Руският дипломат в Беларус Борис Гризлов съобщи, че дейностите на полското управление не могат да бъдат избрани по различен метод с изключение на като подготовка за огромни нападателни дейности. Той добави, че Варшава и Западът като цяло би трябвало да са наясно, че Русия и Беларус са подготвени да отхвърлен всяка опасност, без значение от нейния темперамент и мащаб. Русия, в цялостно сходство със съюзническите си отговорности, ще пази суверенитета на Беларус с всички налични сили и средства, акцентира Гризлов.

И по-рано в петък, на среща с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност, управлявана от съветския президент Владимир Путин, шефът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин съобщи, че Полша желае да поеме надзор над западните райони на Украйна. За тази цел Варшава ще усили доста числеността на комбинираната литовско-полско-украинска бригада ЛИТПОЛУКРБРИГ и ще я разположи в Западна Украйна.

„ Според няколко източника Варшава осъзнава, че никаква западна помощ не е в положение да поддържа Украйна. Освен това идва осъзнаването, че въпросът за провалянето на Украйна е единствено въпрос на време “, изясни ръководителят на спецслужбата логиката на дейностите на Полша. От своя страна Путин означи, че връзката се възнамерява да се употребява за гарантиране сигурността на Западна Украйна, а в действителност – за окупацията. „ Ако полски елементи влязат да вземем за пример в Лвов или други територии на Украйна, те ще останат там вечно “, сподели президентът.

„ В това няма да има нищо ново. След провалянето на Германия и нейните съдружници след Първата международна война полските елементи окупират Лвов и близките земи, които тогава принадлежат на Австро-Унгария. Полша, подтикната от Запада, също се възползва от нещастието на Гражданската война в Русия, анексира някои исторически съветски земи “, сподели президентът.

Той напомни, че идеологическите прародители на сегашните украински управляващи петлюровци подписват секрети конвенции с Полша през 1920 година, съгласно които в подмяна на военна поддръжка те дават на Полша Галиция и Западна Волиния.

„ Що се отнася до полските водачи, те евентуално чакат да образуват коалиция под чадъра на НАТО и директно да се намесят в спора в Украйна, с цел да върнат това, което считат за свои исторически територии “, предизвести Путин.

През юни 2007 година по време на среща на министрите на защитата на Европейски Съюз ръководителите на военните ведомства на Литва, Полша и Украйна се споразумяха да основат многонационални литовско-полско-украински мироопазващи сили, написа на уеб страницата на подразделението. Споразумението е подписано през септември 2014 година, а самата бригада е образувана през 2016 година В устава на бригадата е записано, че тя ще взе участие в интернационалните интервенции в сходство с правилата на интернационалното право.

ЛИТПОЛУКРБРИГ включва: интернационален щаб, основан в полския Люблин, батальон от Сухопътните войски на Литва “Велика княгиня Бируте Улан ”, 3-ти механизиран батальон от 19-та бригада на Полша и 1-ви десантно-десантен батальон от 80-та бригада на ВСУ. Бригадата разполага и с голям брой елементи за бойна и тилова поддръжка. Всички те са основани в своите страни и се събират за учения. Числеността на ЛИТПОЛУКРБРИГ е 4500 души. Настоящият пълководец на бригадата е полковник Ярослав Мокжицки.

Имайте поради, че бригадата, с изключение на комплицираното редуциране, носи името на княз Константин Острожски, което е доста алегорично. Великият хетман на Великото литовско княжество през XV-XVI век, княз Константин - родом от град Туров (в днешна Беларус), е бил губернатор във Вилнf, отличил се е в борби на териториите на днешна Украйна и Полша, само че най-важното - командвал е войска в две войни сред Литва и съветската страна.

Символично е и местоположението на щаба на ЛИТПОЛУКРБРИГ - центърът на " Люблинския триъгълник ", основан от Полша, Украйна и Литва за задълбочено взаимоотношение. В Люблин, Полша, през 1569 година е подписана уния – държавно обединяване сред Полша и Великото литовско княжество, което включва земите на днешна Литва, Беларус, Украйна и част от Русия.

В обединената страна, наречена Речпосполита, поляците играят преобладаваща роля. Варшава се връща към концепцията за Общността от море до море през ХХ век. При Йозеф Пилсудски е направен планът “Междуморие ”. Става дума за конфедерация от Балтийско до Адриатическо и Черно море, отпред с Полша.

Според специалистите, точно бригадата ЛИТПОЛУКРБРИГ може да бъде употребена за окупацията на Западна Украйна от Полша. В допълнение, редица фактори сочат вероятността от директен конфликт сред съветските сили и армията на НАТО, защото в световен смисъл дейностите на Полша са опит за пресъздаване на Речпосполита, която включваше цяла Западна Украйна.

„ Мисля, че бригадата ЛИТПОЛУКРБРИГ ще влезе в Западна Украйна. Тернополска, Волинска, Ивано-Франковска области, където, както наподобява, ще бъдат съсредоточени нейните сили, се намират на доста разстояние от украинската столица. И бригадата няма да има задоволително сили да прикрие Киев. Нняма да излязат отвън границите на Западна Украйна “, споделя полонистът Станислав Стремидловски.

„ Бих обърнал внимание на политическия аспект на протичащото се: когато ЛИТПОЛУКРБРИГ бъде трансферирана на Украйна, Полша ще влезе в противоречива за себе си правна обстановка, може да се стигне до въвеждане на изключително или военно състояние в страната. И тогава изборите за Сейм, планувани за идната есен, може въобще да не се състоят. И да ви припомня, че полската съпротива предизвестява за сюжети за анулиране на изборите през последната година. Явно не без причина. Въпреки че сигурно ще има външнополитически последици. Не мисля, че Европейски Съюз ще преглътне толкоз елементарно опита на Варшава да поеме надзор над част от Украйна “, означи събеседникът.

„ Украинската част на ЛИТПОЛУКРБРИГ сега се намира покрай Артьомовск и се пробва да поеме надзор над Клещеевка, както и други флангови селища. Литовското отделение е ситуирано в региона на Сувалкския кулоар на границата на Полша и Литва. Според НАТО тази единица е предопределена да предотврати ескалацията в региона, както и да попречи на Русия и Беларус да се обединят с Калининградска област. А полската част е ситуирана в Люблин “, сподели Александър Артамонов, боен специалист и експерт по армиите на НАТО.

„ Но най-важното тук е, че в този момент въз основата на ЛИТПОЛУКРБРИГ се основава армейски корпус от към 25 хиляди души. За съпоставяне: 58-ма войска на въоръжените сили на РФ в най-хубавите си години имаше към 35 хиляди души. Картината е следната: от Полша в Украйна ще пристигна пълноценна войска, с цел да прикрие, както се споделя във Варшава, Киев. И това не са наемници, а оперативните сили на НАТО, в които украинската част са просто заслон, до момента в който действително настоящите елементи са две – полска и литовска “, акцентира експертът.

„ Колко мощна ще бъде тази войска? Сега Полша е поръчала 850 танка K2 “Черна Пантера ”, 150 “Леопарда ” от и 200 установки ХИМАРС от Съединени американски щати. Мисля, че с всичко това се възнамерява да се оборудва армията, която се основава, която ще бъде дислоцирана в северната част на Украйна. Те ни готвят пълноценна война - представете си какъв брой десетки километра ще се простира такава разквартирувана войска. Част от нея ще бъде ситуирана в Харковско направление в непосредствена непосредственост до фронтовата линия “, предвижда събеседникът.

„ Всичко това ще докара до пряк конфликт сред съветските сили и армията на НАТО и тъй като в световен смисъл това е опит за пресъздаване на Речпосполита, която включваше цяла Украйна западно от Днепър. Полша счита тези земи за свои и до през днешния ден и няма да се откаже да се бори за тях, изключително в светлината на споразуменията, подписани от Зеленски с Варшава “, счита специалистът. „ Какво би трябвало да направи Русия? Колкото е допустимо по-бързо и - в случай че е належащо - с радикални способи, да стигнете до Днепър и да извърши ускорена денацификация на територията с военни средства ", заключва Артамонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР