От почти два месеца животът тече по извънреден начин, и

...
От почти два месеца животът тече по извънреден начин, и
Коментари Харесай

Спасителни мерки за извънредни емоции

От съвсем два месеца животът тече по ексклузивен метод, и ние - щем, не щем – се съобразяваме с новата действителност. А каква е новата действителност? Колкото и сантиментално да звучи изразът „ да останем у дома с най-близките си “, истината е, че за множеството хора стоенето у дома не е отмора. Просто работата към този момент я вършим от компютъра в кухнята, до момента в който детето взема решение задания по таблета в хола, а половинката праща имейли... от банята. Или противоположното, тъй като най-малко това многообразие ни е разрешено – детето в банята, ние в хола, а сътрудникът – в кухнята. А може би даже имаме друго работно място всеки ден. Понеделник и четвъртък – в едната стая, вторник и петък – в друга, сряда – в трета... Ако имате трета, несъмнено!

 семейство iStock

Колкото и занимателно да наподобява, съчетаването на работа и персонален живот от всички членове на фамилията по едно и също време, без алтернатива за излизане и упражняване на други действия на открито, в един миг... (казваме го безшумно, с цел да не се обиди някой) – писва. Да, омръзва! И даже и в най-сплотените фамилии се появяват разногласия, кавги, нерви и проблеми – за какво някой не си е измил чиниите, за какво различен гледа сериали прекомерно доста време, вместо да учи, за какво трети работи прекомерно доста... опциите да се скараш с тези, които най-вече обичаш, са необятни, когато си затворен с тях на няколко десетки квадратни метра повърхност за два месеца.

Ето няколко съвета, в случай че към този момент сте на прага на това да се заключите в дрешника за 24 часа и да не излизате оттова, с цел да не ви тормози никой за нищо.

 семейство iStock

Поставете си граници – и като споделяме граници имаме поради тъкмо това. Ако щете, сложете ограда от столове сред кухнята и коридора и кажете, че от 9 до 12.30 и от 15.30 до 18 в помещението ще се влиза единствено с декларация! Който желае да яде, да пие вода или просто добродушно да виси до мивката – може да го прави преди или след упоменатите часове. Така ще имате най-малко няколко часа на мира, с цел да си свършите в действителност работата, без някой да ви опява, че е гладен, желае да редите дружно пъзел или да гледате за двеста и осми път супер забавно анимационно филмче по тв приемника. За по-голяма меродавност даже може да кажете, че хванатите с подправени заявления ще бъдат предадени на съответните органи и ще ядат чак другия четвъртък!

Малко дете/деца – разберете се с колегата си по какъв начин да разпределите времето за гледане, тъй че всеки да има някакви часове персонално време. Дали ще спите или ще работите – това си е ваша работа. Той може да поеме утринния пост, вие следобедния. Ако пък отглеждате детето сама – пробвайте се да му обясните (ако към този момент разбира), че има опцията да живее в извънредно забавни времена, за които след това ще споделя на внуците си. Дайте му някакви задания – да търси избрана писмен знак в някоя книга (ако се върже, дайте му нещо по-дебело!), да реди пъзел за време, да готви чорба от вода и брашно – бъдете изобретателни.
Важно изискване е да не сте от хората, които изпадат в нервна рецесия от безпорядък, разхвърляна къща и отпадъци. Защото отпадъци ще има! Приемете ги. Заживейте в естетика с тях и ще ви олекне.

Голямо дете - в случай че детето е огромно, най-вероятно то практикува цифрово обучение... и следователно за вас съвет нямаме.

 семейство iStock

Готвене, пране и всевъзможни домашен отговорности – тези извънредно досадни действия, които сега ни се костват още по-отвратителни. Първо – всички нонстоп ядат. Второ – всички носят едни и същи облекла, които би трябвало да се изперат и изсъхнат, и облекат отначало. Трето - всеки има разнообразни кулинарни стремежи – един желае чорба, различен пица, трети не яде глутен, четвърти е на диета. Кошмар! За да не полудеете, да не се разведете и да заминете с първия полет за Хонолулу, най-добре е да свикате фамилния съвет и да се разберете кой какво ще прави. Направете си лист за готвене – в понеделник риба, във вторник – остатъка от рибата, в сряда – гозба, четвъртък – остатъкът от манджата и по този начин нататък, схванахте концепцията. Така всеки ще знае какво ще има авансово и няма да има недоволни. Разпределете задания – един да хвърля отпадък, различен да пазари, трети да мие чинии. Домакинството е обща задача и е добре всеки член на фамилията да го знае и да взе участие.

Забавления – в случай че ви липсват хрумвания за уплътняване на свободното време, ето 5 хрумвания от нас в галерията долу.
5 хрумвания за занимания по време на изолираност 5 фотоси  5 хрумвания за занимания по време на изолираност  5 хрумвания за занимания по време на изолираност  5 хрумвания за занимания по време на изолираност  5 хрумвания за занимания по време на изолираност
Вътрешен мир, психологично здраве или просто по какъв начин да останем с всичкия си – най-сложната от всички задания. Като начало – в случай че нещо ви мъчи, помолете за подпомагане и помощ. Кажете на другите членове на фамилията, че някои задания ви идват допълнително и ви тежат. Те може би просто не подозират, че яденето не пада от тавана непосредствено в чинията, а би трябвало някакъв тайнствен и незабележим човек да го измисли, сготви и сервира. Питайте и другите какво им тежи в актуалната обстановка – може да останете сюрпризирани от отговорите. Не се втренчвайте в нещата, които не можете да извършите в съответния миг, а мислете за бъдещето – напълно скоро нещата ще потръгнат и още веднъж ще живеем обикновено!

Ако обаче тревогата и нервите са ви завладяли и отникъде няма избавление, може би е време да го намерите в лицето Rescue® капките на доктор Бах. RESCUE® e универсална композиция от цветни есенции – включваща в себе си тъкмо избрани цветя от градината на небезизвестния доктор Бах, които са безопасен и бърз метод за справяне с прочувствения дисбаланс, породен от разнообразни проблематични или стресови житейски обстановки. Rescue® сполучливо отстранява насъбраното вътрешно напрежение, успокоявайки темпото ни на живот. Качествата му да обезврежда суматохата, трансформирайки шоковите прекарвания и връщайки ни в действителността го вършат незаместим асистент в битката със напрежението, който ни заобикаля. Продуктите от гамата на Rescue® не водят до пристрастяване и могат да се употребяват както от дребни, по този начин и от огромни. В рамките на 15 минути след банкет те задействат механизмите за самолечение на тялото, което води до прочувствено стабилизиране и психо-физическо разпределяне. Поемете глътка въздух и пробвайте да заживеете без суматоха и боязън благодарение на Rescue® капките на доктор Бах.

 Vedra Vedra

Въобще всички предпоставки да сте изнервени са налице и въпреки да не можете да ги отстраните изцяло, можете гъвкаво и безвредно да ги преодолеете, и да приемете обстановката доста по-леко и умерено. А това никак не е малко!

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР