От почти 400 000 предприятия и компании в страната, 20%

...
От почти 400 000 предприятия и компании в страната, 20%
Коментари Харесай

170 хиляди млади българи нито учат, нито работят

От съвсем 400 000 предприятия и компании в страната, 20% ще търсят хора през идната година. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление.

Следващите 12 месеца на работодателите ще са нужни към 90 000 души, които са с висше обучение - предпочитано в инженерните специалности, в IT-сектора, в бранш " Образование ", медицински сестри. Тя заяви още, че 64 000 души ще се търсят в специалностите, които са свързани с по-ниска степен на подготовка. Държавата също търси хора, сподели Сачева.

Тя подсети, че 170 000 души в страната нито учат, нито работят и те са на възраст сред 15 и 29 години и заяви, че до два месеца ще бъде готова статистика за това къде се намират тези хора - дали са в избрани райони, на каква възраст, с какво обучение са.

" Целта е да бъдат препоръчани за тях съответни ограничения. Една от тях е бърза система за валидиране на умения, като се разисква това да става със документ, който да не дава опция за продължение на степен на обучение, само че да може да дава сигурност на работодателя за притежаваните от индивида умения в даден бранш, а и да " извади тези хора на ярко ". Втората опция е ориентирана към хората с увреждания, като огромна част от тях биха желали да работят и по тази причина посредничеството на Бюрата по труда сред работодателите и хората с увреждания би могло да е по-активно ", сподели Сачева.

Третата категория хора с необработен капацитет са по-младите пенсионери.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР