От Планинската спасителна служба публикуваха подробна хронология на нещастния случай

...
От Планинската спасителна служба публикуваха подробна хронология на нещастния случай
Коментари Харесай

Хронология на нещастния случай, при който млад пловдивчанин нелепо загуби живота си

От Планинската избавителна работа разгласиха подробна последователност на нещастния случай под Джамджиеви скали в Пирин. Припомняме, че на 6 януари, събота, 30-годишен мъж загуби живота си в опит да покори връх "Вихрен ". Загиналият е пловдивчанин, само че е работил като доктор в София. С него е била и приятелката му.
В деня на нещастието група от трима индивида - планински лидер и двамата клиенти (загиналият и приятелката му) вършат опит да доближат връх "Вихрен " по зимен маршрут, показват от ПСС. Метеорологичните условия са били отлични - към 0°С, ясно и съвсем безшумно. Маршрутът е вярно селекциониран, съгласуван със сезона, съобразено и времето на потегляне - рано сутринта. Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, мъжът се подхлъзва и прелетява през 30 м скален предел и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския лидер и другия клиент в безсъзнание и липса на сърдечна активност.  
В 05,45 ч. в ПСС-Банско е получен сигнал за нещастието посредством Централния денонощен пост на Планинска избавителна работа. Веднага е взето решение за осъществяване на акция. Задействана е и процедурата за повдигане на хеликоптер. 
Първата група от девет планински спасители потегля в 06,30 ч. от база "Банско ". По време на пътуването е получено телефонно позвъняване от мястото на нещастието с информация за гибелта на потърпевшия. Акцията продължава, като в 07, 05 часа групата е в региона на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители доближават оптимално бързо до основата на улея, откъдето не престават пешком. 
В 07,45 часа нагоре потеглят седем спасители с разглобяема шейна вид АКИЯ и нужният инвентар за превоз в сложен терен. В 08, 15 часа е открит образен контакт с лидера и другия клиент, които  са ориентирани да слизат по безвреден път към хижа "Вихрен ".

В 08, 30 часа групата към този момент е стигнала потърпевшия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали. Той е бил с алпийска седалка и включен лавинен апарат. По-късно излиза наяве, че каската и котките му са в раницата, която е много надолу по ската. Взема се решение по какъв начин да продължат избавителните дейности за оптималната сигурност за спасителите, поради терена и метеорологичната конюнктура. 
В 09, 15 часа стартира превозването, а в това време изпод потегля втора група от трима спасители, с цел да пресрещне и помогне на първата. Започва едно надпреварване със слънцето което към този момент напича и въздейства на снежната завивка, като покачва лавинната конюнктура и слага в риск избавителния екип, разказават от ПСС. 
В 09, 50 часа двете групи приключват превоза при моторните шейни на пътя за хижа "Вихрен ", а в 10,30 часа всички са на Шилигарника и дейните дейности са завършили.
От Планинската избавителна работа предлага придвижването в зимната планина да става с котки, пикел и каска изключително на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е съществуването на самостоятелен лавинен комплект - лавинен апарат, лавинна сонда и лавинна лопата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР