От Пирогов“ обявиха, че според приключила проверка на Агенцията за

...
От Пирогов“ обявиха, че според приключила проверка на Агенцията за
Коментари Харесай

Пирогов твърди, че приключилата проверка на АДФИ не е открила престъпления и корупция

От „ Пирогов “ оповестиха, че съгласно завършила инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия в болничното заведение няма закононарушения, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на вреди в лечебното заведение.

Проверката беше инициирана от министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска кореспонденция, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от управлението на болница “Пирогов “. Одитът е в 93 страници и е за активността на болничното заведение в интервала от началото на юли 2022 година  до края на юли 2023 година

Въз основа на отчета на АДФИ са издадени 4 акта за административни нарушавания.

Първите три акта са за закъснение от няколко дни на качване на информацията в профилираната осведомителна система ЦАЙС, само че съгласно известието на " Пирогов " " в практиката на АДФИ това закъснение " се определяло като " маловажно ". Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в обстановка на непреведени от предходното управление търг и неприключила процедура по нов. Според обяснението на института за спеша помощ  " това е осъществено от управлението в  ситуация на последна нужда заради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази процедура е открита в множеството лечебни заведения в страната. Според член 8 от Закон за административните нарушения и наказания  „ Не са административни нарушавания действията, които са осъществени при неизбежна защита или последна нужда. “

" Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на опазването на здравето ще отдръпна решението за промяна на управлението, аргументирано с осъществени финансови злоупотреби и закононарушения ", приключва известието на болничното заведение.

В началото на декември м. година проф. Христо Хинков заяви, че сменя шефа на " Пирогов " Валентин Димитров като се базира на одит на Министерството на здравеопазването, осъществен в незабавната болница в интервала юни 2022 – юли 2023 година, който демонстрира финансови нарушавания и изцяло неприятно финансово положение на болничното заведение.

Това деяние на Хинков провокира огромни политически безредици - от ГЕРБ дори оповестиха, че няма да поддържат бюджета за 2024 година, в случай че Димитров не бъде възобновен, последваха хладни и укорителни мнения от страна на Политическа партия към Хинков, който е излъчен от ДСБ. А министърът беше извикан на нещо като приятелски съд в Комисията по опазване на здравето на Народното събрание, ръководена от Костадин Ангелов - бившия здравен министър и още по-предишен началник на " Александровска " болница, за времето на чието управление на лечебното заведение също бяха повдигани въпроси и обвинявания за злоупотреби и неприятно финансово положение.

На Хинков беше " предписано " да остави Димитров отпред на " Пирогов ", като се назначи външна на Министерство на здравеопазването инспекция и чак след нея, при потвърдени нарушавания, да се мисли вероятно за неговото премахване. Хинков също остана на поста си под изискване - ще си подаде оставката, в случай че порверката покаже, че всичко в болничното заведение е наред.

Няколко седмици по-късно обаче министърът разгласи, че не желае да продължи да оглавява Министерство на здравеопазването след ротацията и заприказва в поредност от изявленията за разочарованието си от политическите назначения в опазването на здравето и натиска от разнообразни места. В понеделник в изявление пред бТВ той разяснява, че му е бил оказван напън от премиера и вицепремиерката да не афишира конкурси  за болнични шефове.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР