От ПГ на БСП за България“ заявяваме категоричната си подкрепа

...
От ПГ на БСП за България“ заявяваме категоричната си подкрепа
Коментари Харесай

БСП: Предложените от управляващите промени в Кодекса на труда са в ущърб на българския работник |

От ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ заявяваме безапелационната си поддръжка към протестиращите срещу измененията в Кодекса на труда под надпис „ Кодекс на труда или Кодекс на тога “ и техните обективни претенции. Казваме „ Не! “ на изключителния труд и сумираното работно време.  

Това се споделя в позиция на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ във връзка препоръчаните от ръководещите промени в Кодекса на труда. 

В позицията се твърди още: 

Чрез измененията в Кодекса на труда ръководещите се пробват да облекчат режима на въвеждане на ексклузивен труд и да удължат периода на сумарното пресмятане на работното време при въведен режим на ексклузивен труд. Това го вършат под прикритието на транспониране на Директива 2003/88/ЕО на Европейски Съюз. Тези промени отдавна са дискутирани в границите на Националния съвет за тристранно съдействие и отвън него и не срещат еднопосочна поддръжка от обществените сътрудници, най-много синдикатите. Не се одобряват и от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, тъй като някои от тях са в очевиден ущърб на служащите и чиновниците.  

От „ Българска социалистическа партия за България “ сме създали предложение сред първо и второ четене да отпаднат всевъзможни благоприятни условия за въвеждане на повече часове ексклузивен труд и периодите при сумарното работно време да останат тъкмо такива, каквито са регламентирани в директивата – без благоприятни условия за заобикалянето им.

Разбира се, с развиването на технологиите и индустриалните и трудовите връзки, с смяната на изискванията на труд поради повсеместната цифровизация и поради Ковид рецесията, се изискват промени във най-важния закон, уреждащ трудово-правните връзки – Кодекса на труда. Но тези промени би трябвало да са консенсусни, балансиращи и не ощетяващи, а запазващи ползите, правата и придобивките на всяка от страните в трудовия развой. “

По-рано през днешния ден депутатите от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Виолета Желева и Георги Свиленски се включиха в митинг на синдикатите, който е под надпис „ Кодекс на труда или Кодекс на тога “. Пред медии Желева разяснява: „ Извънредният труд е нездравословен и не би трябвало да позволяваме нарастването му на 300 часа. Нашата позиция на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ я изразихме изрично и ясно на комисия, че сме срещу тези промени. Българският служащ е задоволително демотивиран от ниското възнаграждение и неприятните условия на труд. Затова и близо 2 млн. българи към този момент работят зад граница. С тези промени ръководещите трансферират още повече тежест на плещите на българския служащ. С допускане на двойно повече ексклузивен труд и удължение на допустимия интервал за пресмятане на спомагателното работно време, българските жители ще поставят труд при условия, които няма по какъв начин да доведат до по-голяма продуктивност. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР