От петък САЩ започна да налага мита на внос от

...
От петък САЩ започна да налага мита на внос от
Коментари Харесай

Търговската война започва да влияе негативно на индустрията в САЩ

От петък Съединени американски щати стартира да постанова мита на импорт от Китай за 34 милиарда $

Още по тематиката
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай стартира

Съединени американски щати постановиха мита за 34 милиарда $, Китай отговори неотложно
6 юли 2018
Китайската централна банка се стреми да овладее спада на юана

Пекин предприе стъпки за стабилизиране на валутата
4 юли 2018
Тръмп предизвести съдружниците в НАТО: Трябва да харчите повече за защита

В противоположен случай американският президент загатва за вероятни последствия
3 юли 2018
Европейски Съюз и Китай се сплотиха срещу комерсиалния протекционизъм

Агресивните дейности на Вашингтон накахараха Пекин и Брюксел да си подадат ръка и предизвестиха за международна криза
26 юни 2018
Тръмп възнамерява да ограничи китайските софтуерни вложения

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай навлиза в нов стадий
25 юни 2018 Производството в Съединени американски щати процъфтява през последните няколко години, само че промишлеността изпитва терзания, че растежът ще спре поради ескалиращата поредност от търговски разногласия, провокирани от президента Доналд Тръмп. Много американски производители считат, че увеличените цени на стоманата, алуминия и други първични материали вследствие на наложените мита и ответните ограничения на други страни основават неустановеност. Това ги принуждава да лимитират вложенията и наемането на личен състав, написа Financial Times.

Резултатите бяха положителни... до момента

" Като цяло стопанската система през последната година и половина беше доста добра ", съобщи Майкъл Хаберман, шеф на производителя на багери Gradall Industries от Охайо. " Всичко до момента се получаваше добре, само че сме доста обезпокоени за митата. " Производствената продукция в Съединени американски щати нараства бързо, въпреки и с не толкоз впечатляващо движение, като се повиши с 1.9% до месец май, а този напредък продължава съгласно обособени изследвания от Института за ръководство на доставките (ISM) и IHS Markit.

Търговската политика на администрацията на Тръмп обаче стартира да има видим резултат върху американските производители. Проучванията на ISM и IHS откриха, че доста производители регистрират нарастване на разноските и от ден на ден компликации при снабдяването. Тимъти Фиор от ISM изяснява, че от мненията на интервюираните се схваща, че са " извънредно загрижени " за новите мита.

От петък Съединени американски щати започнаха да постановат мита върху импорт за 34 милиарда $, а Пекин вкара реципрочни ограничения също от 6 юли. Съединени американски щати постановиха мита върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз, Канда и Мексико предишния месец. Все по-обтегнати стават комерсиалните връзки на Съединени американски щати с Китай и Европейски Съюз. " В нашия бизнес може да оцелееш единствено в случай че умееш да прогнозираш бъдещето. "
Майкъл Хаберман, шеф на производителя на багери Gradall Industries

Всички са обезпокоени

Американската комерсиална камара, една от бизнес групите, които се борят против комерсиалните бариери, тази седмица разгласява разбор за това какъв брой мощно всеки щат ще бъде обиден от митата на други страни. Председателят на камарата Томас Доноуе съобщи, че " митата, които водят до нови мита, предизвикват единствено комерсиална война, която ще коства американски работни места и стопански напредък ".

Ескалиращото напрежение в търговията провокира реакции от огромни американски компании, в това число от Harley-Davidson и General Motors, и има доста по-голям резултат върху индустриалния бранш в страната. Производителят на машини Pentaflex, основан в Охайо, регистрира доста мощна година, като продажбите през първите шест месеца са се нараснали с 27%.

Продуктите на компанията варират от камиони до оси, а мощното търсене в транспортния бранш значи, че продажбите на камиони са се повишили от края на 2016 година Обаче стоманата образува към 60% от цената на продуктите, а нейната цена в Съединени американски щати скочи тази година. Цената на горещо валцуваната стомана е повишена с 51% от октомври съгласно Steelbenchmarker. Това е доста повече от митото от 25%, наложено от Съединени американски щати, и доста повече от 4-процентното нарастване за същия тип стомана в Европа.

Разходите се усилват

" Ако хората стартират да се тормозят от обстановката, тогава продажбите на камиони може да паднат, в това число и нашите ", споделя Дейв Арндт, ръководител на Precision Metalforming Association, във връзка опасенията за по-високи разноски заради ескалиращата комерсиална война. За другите производители казусът се корени не в цената на метала, а в други съставни елементи.

Gradall Industries купува железни отливки от Китай, които чака да бъдат облагани с новото мито от 25%, което влезе в действие в петък. Хаберман съобщи, че няма подобаващ американски снабдител, който да може да размени китайските артикули. Gradall, която изнася продукцията си назад в Китай, ще се сблъска с по-високи разноски и ще бъде сложена в неподходящо конкурентно състояние. " Няма да почнем да редуцираме хора към този момент, само че ще бъдем по-внимателни с наемането на нови. Бяхме постигнали положителни резултати, а в този момент сме по-предпазливи ", прибавя още Хаберман.

Това, което най-вече го тормози, е фрапантно изменящата се позиция на американската администрация без предизвестие. " В нашия бизнес ние разчитаме на предсказуемост и дълготрайно обмисляне на поръчките ", сподели той. " Ако не можеш да прогнозираш година и половина напред, вложението би било доста мъчно. И това е доста притеснително ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР