От пет години Кауфланд е най-голямата верига в страната. До

...
От пет години Кауфланд е най-голямата верига в страната. До
Коментари Харесай

Най-големите вериги: Почти всички продават повече

От пет години " Кауфланд " е най-голямата верига в страната. До края на 2017 година ще има 58 магазина

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Статията е част от класацията. Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на. След изгубването на Penny, " Пикадили " и Carrefour огромните вериги подвигат оборотите си.Силна година имат и козметиката и модата. Автор: Капитал Автор: Капитал

Веригите оферират от ден на ден био, диетични и веган артикули, само че работят и за повече здравословни храни в всеобщия си подбор
21 авг 2017
Здравословната вълна в храненето стигна и до българския пазар. Това трансформира разпоредбите и отваря врата за нови ниши в бизнеса с храни
19 авг 2017
През 2016 година промишлеността заема първо място измежду рекламодателите, измествайки сегмента на питателните артикули
17 авг 2017
Главният изпълнителен шеф на " Лидл България " пред " Капитал "
7 авг 2017
Инвестицията в базата край ямболското село Кабиле е в размер на 80 млн. лева
30 юли 2017
Италианският бизнесмен открива нов завод за конфекция в Котел и още 70 работни места
24 юли 2017
Акциите на фирмите за търговия на хранителни артикули и потребителска електроника започнаха да се търгуват независимо
13 юли 2017
Близо осем пъти се усилват брутните вложения на веригата в телевизионна реклама
30 юни 2017
Средно приходите на стоте сдружения се свиват, само че минусът идва от поевтинелите горива и метали. Печалбите за поредна година се усилват
30 юни 2017
Ръстът в търсенето на качествена храна в Европа отваря вратата пред нови благоприятни условия за бизнес
16 юни 2017
Алекс Брату, управител за Румъния и България на датската верига за артикули за дома, пред " Капитал "
8 юни 2017
Левицата внесе за повторно проектозакон за закрепен % родни артикули в огромните хипермаркети
28 май 2017
Това ще бъде поредна оценка на пазарното държание на комерсиалните вериги
15 май 2017
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред " Капитал "
8 май 2017
С няколко изключения търговците на храни, артикули за дома и облекла подвигат оборотите и облагите си
11 юли 2016 И тази година преди всичко измежду топ 30 на най-големите търговски вериги е немската Kaufland, част от групата Schwarz. Оборотът на компанията през 2016 година е малко над 1.66 милиарда лева, което е с 12% повече от миналата година. Същия растеж на продажбите веригата направи и 2015 година по отношение на 2014 година, което за следващ път я затвърждава като водач в търговията.

Kaufland има и растеж на облагата през предходната година от 3% и доближава 84.4 млн. лева Ръстът на облагата година по-рано обаче беше много по-висок - 23%. Рентабилността на веригата е паднала малко - от 5.5 на 5% тази година.

Към този миг Kaufland има 57 магазина в България, а от веригата оповестиха за " Капитал ", че през 2017 година следва да бъде отворен още един. Това ще стане през октомври във Варна.

През 2016 година трета още веднъж е другата дискаунт верила Lidl, която, както и Kaufland, е благосъстоятелност на немската група Schwarz. Lidl към този момент има 747.4 млн. лева оборот, което е с растеж от 15% по отношение на година по-рано. За втора поредна година веригата е на облага, освен това с голям растеж – 191%. Печалбата на Lidl за 2016 година е малко над 20 млн. лева

" Положителните годишни финансови индикатори са подплатени с доста добра продуктова политика, добре премислена тактика за разгръщане на комерсиалната мрежа и дълготрайна идея за развиване. Понастоящем Lidl има над 2200 чиновници и участва с 84 обекта в 44 града в страната ", разяснява изпълнителният шеф на " Лидл България " Милена Драгийска-Денчева. През 2016 година веригата отвори първите си магазини от ново потомство – с нова класификация и оптимална функционалност, с висока енергийна успеваемост. През 2017 година ще бъдат отворени още пет обекта, построени по новата идея.

" Устойчивото разгръщане на комерсиалната ни мрежа и затвърждаването на модела на Lidl в България води до друга огромна вест: напълно скоро ще открием втория ни логистичен център в страната. Логистичната база в с. Кабиле до Ямбол е огромна инвестиция, с помощта на която ще усъвършенстваме логистичната си мрежа. С откриването й ще създадем близо 200 нови работни места в района ", споделя Драгийска-Денчева.

През 2016 година Metro Cash&Carry очевидно подвига оборота си от миналата година – до 815 млн. лева, само че има спад на облагата от 41%. Причината най-вероятно е, че през предходната година веригата действаше по-агресивно на пазара, като пускаше повече промоционални артикули. Освен това Metro заложи и на телевизионна реклама, която по принцип е по-скъпа от множеството други рекламни канали. Ако веригата продава повече промоционални артикули, само че не може да компенсира с непромоционални, това смъква маржовете и надлежно облагата. През 2011 година Metro беше преди всичко в класацията на веригите, само че спря да се разраства и дискаунтърите я надминаха.

Четвърта е Billa, която има 15% растеж на оборота и 21% - на облагата. Продажбите й доближават близо 663 млн. лева
" Нашият приоритет е да продължим да разширяваме мрежата си от супермаркети. През 2016 година открихме повече магазини, в сравнение с трите ни съществени съперника, взети дружно. Започнахме 2017 година с един доста огромен план – отворихме нов обект в " Сердика център ", който дава отговор на най-високите стандарти за качество. Най-важното самопризнание за нас обаче е, че всяка седмица над 1.5 милиона българи пазарят в Billa. Виждаме, че и през 2017 година тази наклонност се резервира ", разяснява изпълнителният шеф на веригата Бойко Сачански.

Другата основна смяна на пазара е, че от него отпаднаха три вериги. Това са " Пени маркет България " с веригата Penny, " Пикадили " и " КМБ България " с веригата Carrefour. Причината за първата е, че немската група Rewe изтегли Penny от българския пазар, а обектите й бяха добити от други търговци, в това число и от дъщерната на Rewe верига Billa. След многократна промяна на собствеността, смяна на концепцията и формата пък от пазара изчезна и веригата " Пикадили ". Тя беше основана преди 20 години от варненския предприемач Георги Папуров. Той продаде " Пикадили " на сръбската група " Делта макси " на предприемача Мирослав Мишкович, който пък я продаде на белгийската Delhaize Group. През юни 2014 година веригата още веднъж смени собствеността си и за малко стана владеене на " АП март " на Ангел Ангелов (част от групата " Градус " ) и Петър Дудоленски. След това в групата влязоха други български притежатели и след всяка промяна бизнесът й отслабваше, до момента в който най-сетне изчезна. От пазара изчезна и Carrefour, която в последните години последователно губеше позиции и затваряше магазини около проблемите в Гърция.

Със затварянето на трите компании на пазара се освободиха близо 400 млн. лева Те явно се разпределиха сред другите вериги, които получиха затворените магазини.

" Фактор, който повлия на бранша, е излизането на Carrefour и " Пикадили " от пазара, което докара до разпределянето на освободените обороти сред модерната и обичайна търговия ", удостоверява Сачански от Billa. Германската компания към този момент печели най-вече от освободените обекти в софийските молове.

Ръстът на пазара се забавя

Има обаче нещо забавно. През 2015 година веригите за храни, които правеха оборот над 100 млн. лева, бяха девет: Kaufland, Metro, Lidl, Billa, българската " Фантастико ", Т-Маркет, ЦБА и Penny и " Пикадили ". Общият им оборот беше малко над 4.4 милиарда лева Carrefour към този момент не влизаше в тази група, защото през 2015 година оборотът й беше паднал до 60 млн. лева, а самата верига – до 21-во място.

Със затварянето на Penny и " Пикадили " на пазара останаха седем огромни вериги с продажби от над 100 млн. лева През предходната година те са създали 4.53 милиарда лева оборот. Общият растеж на приходите на тези седем компании е едвам 3%, до момента в който предходните години същите дружно с Penny и " Пикадили " правеха по 9% междинен растеж на оборота. Анализът демонстрира, че има сензитивно закъснение на растежа на пазара като цяло.

От веригите за бързооборотни артикули, които намират място в топ 30 на най-големите търговци, има три, които през предходната година са на загуба. Компанията " Максима България ", която оперира Т-Маркет, има близо 12 млн. лева загуба, или съвсем двойно повече от миналата година. Всъщност, откогато е на българския пазар, Т-Маркет постоянно е работила на загуба, демонстрират данните. В същото време веригата има 22% растеж на оборота. През 2016 компанията откри 14 нови магазина, в които влага 19 млн. лв..

С малко над 1 млн. лева загуба е и HIT, която има два магазина в София. Компанията има и спад от 3% на оборота.
Българската верига " 345 " също усилва загубата си до 135 хиляди лева при оборот от малко над 27 млн. лева

Пазарът през 2017

Има няколко трендове, които се виждат измежду веригите за бързооборотни артикули през 2017 година Едната е, че съвсем всички те хващат международния тренд и устрема на потребителите за по-здравословен метод на живот, съществена част от който е храненето. Появяват се доста нови магазини, които са профилирани в предлагането на чиста храна. Големите вериги пък обръщат от ден на ден внимание на храните, които са био, районни, чисти. В момента огромните търговци имат към 200 био- и здравословни продукта в асортимента си. Веригите отделят цели щандове за био, развиват и лични марки.

В " Кауфланд " регалите с био-, безглутенови артикули, храни за диабетици са позиционирани на най-малко две места – при плодовете и зеленчуците и при млечните артикули. Биопродукти се оферират под личната марка " K-Bio ". Тя е марка-чадър и под нея се продават от брашно и мюсли, през натурални сокове до кафе и шоколадови произведения. От веригата изясняват, че марката е съобразена с всички условия на европейското законодателство. За да поддържа доверието в нея, компанията постоянно я подлага на проби на самостоятелни институции. Именно посредством K-Bio даваме първокласен избор на доста преференциална цена, споделят от " Кауфланд ".

В края на 2016 година Billa разгласи, че стартира да продават към 200 продукта под марката Alnatura във всички категории, включително и бебешките храни, очевидно вследствие на корпоративно съглашение. Освен това в представителния магазин на " Билла " на бул. " България " в София извънредно се предлага и най-успешната биомарка на веригата на австрийския пазар Ja!Natuеrlich.

" През последните години в европейски и международен проект се следи възходяща наклонност за блян към здравословно хранене. Интересът към здравословния метод на живот и това по какъв начин да запазим здравето си се удостоверява и от интензивните публични диспути по тематики като околна среда, консумация на качествена храна, деен спорт и придвижване. Сред главните характерности на Lidl е предлагането на свежи артикули, като да вземем за пример плодове и зеленчуци, прясно месо със документ за качество SGS, многообразие от млечни артикули, продукти с клейм " Clean Label ". Засиленият потребителски интерес предопредели решението ни наборът от био-, веган, безглутенови и безлактозни артикули, както и артикули с фокус върху здравословно хранене да се обособят в специфична зона в магазина под мотото " По-близо до природата ", споделя Милена Драгийска-Денчева.

Забелязва се и наклонността вериги да оферират повече артикули от български производители. Било то в отговор на разбирането, че районната храна е по-чиста, т.е. качествена, или като реакция на публичните и даже политически настройки да се поддържа родното произвеждане. Така да вземем за пример и Billa, и Lidl следват политиката да прибавят в асортимента си повече български храни.

" Стремим се да отговорим и на мощното търсене на артикули с обезпечен български генезис. Billa се утвърди като скъп сътрудник на родните производители, който им оказва помощ да развиват бизнеса си ", споделя Бойко Сачански.

" Lidl продължава да следва политиката си за поощряване на българското произвеждане. С над 40% от българските снабдители, с които започнахме работа при стъпването си на българския пазар през 2010 година, продължаваме да си партнираме и до през днешния ден. Споделяме с тях своето ноу-хау, дружно създаваме нови артикули и способстваме за повишение размера и качеството на тяхната продукция. В допълнение към всичко това им осигуряваме и съществени шансове за износ – над 20 компании към този момент изнасят в редица европейски страни с помощта на партньорството си с нас ", споделят от Lidl.

Бизнесът на другитеКласацията демонстрира някои забавни трендове отвън бранша храни. На пето и седмо място в подредбата застават двете огромни вериги за техника – " Технополис " и " Техномаркет ".
Класацията демонстрира някои забавни трендове отвън бранша храни. На пето и седмо място в подредбата застават двете огромни вериги за техника – " Технополис " и " Техномаркет ". За първи път тази година обаче " Технополис " изпреварва главния си съперник с растеж на приходите от 10%, само че спад на облагата с 50%. " Техномаркет " пък има спад на оборота с 36% (частично поради спрян износ). Печалбата й е относително дребна и пораства от 17 на 130 хиляди лева

През 2016 година депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски закупи мажоритарен дял от веригата, откакто купи каузи на италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио. Той пък беше придобил своите 50% в " Техномаркет " против част от депозитите си във банкрутиралата КТБ.

Изминалата година може да се уточни като сполучлива за веригите за козметика, препарати и артикули за бита. dm за първи път излиза на облага и има 20% растеж на оборота, който е 95 млн. лева Другата верига – Lilly Drogerie, има 33% растеж на оборота и усилва облагата си от 125 на 820 хиляди лева

Интересно развиване има и при стилните вериги. Най-ярките представители на този отрасъл са H&M и Zara. H&M има нарастване на продажбите от близо 20%, които доближават до 113 млн. лева Компанията е на 3.4 млн. лева облага. Zara има малко под 60 млн. лева оборот, само че облагата й е близо 7.5 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР