От печалбата на "Албена" АД - к.к. Албена за 2018

...
От печалбата на "Албена" АД - к.к. Албена за 2018
Коментари Харесай

Въпреки по-ниската печалба, Албена ще разпредели по-висок дивидент

От облагата на "Албена " АД - к.к. Албена за 2018 година да бъде изплатен дял на акционерите в размер на 0.80 лева на акция. Това четем в писмените материали по дневния ред за плануваното за 22 юни постоянно общо заседание на акционерите на туристическото сдружение. От облагата за 2017 година беше заплатен дял от по 0.70 лева за един дял.

Останалата част от позитивния финансов резултат за предходната година ще бъде отнесена в запасите и ще остане като неразпределена облага.

За да се стигне до това систематизиране на облагата на "Албена " АД, общото заседание би трябвало да утвърди отчетите (индивидуален и консолидиран) на шефовете за активността на сдружението през 2018 година и одитираните годишни финансови доклади (индивидуален и консолидиран) на компанията, която ръководи едноименния черноморски курорт. Компанията приключи предходната година с чиста облага от 10.985 млн. лева, което е спад с към осем милиона по отношение на 2017-а. Този резултат е разследване от намалелите доходи от активността (най-вече от позитивни разлики от интервенции с финансови активи и инструменти) и множеството разноски, като растеж има при харчовете за амортизации и хонорари. "Албена " е най-голямата хотелиерска верига у нас. Дружеството има ваканционното населено място "Албена " и ръководи голям брой дъщерни компании в промишлености, подкрепящи главния му бизнес - превоз, медицина, туроператорска активност, селско стопанство и строителство.

В дневния ред е и точката за освобождение на членовете на съвета на шефовете - Радосвет Радев - ръководител, Иван Калинков - заместник-председател, Красимир Станев, Маргита Тодорова и Даниела Петкова - представител на "Ди Ви Консултинг " ЕООД, от отговорност за активността им през миналата година. Заедно с това са планувани и промени в мениджмънта на сдружението. Предлага се освобождение на "Ди Ви Консултинг " ЕООД като член на борда на шефовете и избoр на нов самостоятелен член на съвета на шефовете.
Последната дата за подписване на покупко-продажби с акции на туристическото сдружение на борсата, вследствие на които вложителят ще може да упражни правото си на глас в общото заседание, е 5 юни.

"Албена холдинг " АД управлява 63.39% от капитала, а с по-големи дялове са още Универсален пенсионен фонд "Доверие " - 6.02%, и ЗУПФ "Алианц България " - 3.75 на 100. Други компании държат 12.46%, а самостоятелни вложители са притежатели на 13.43% от книжата с право на глас.

Към края на предходната година "Албена " АД има 40 384 лични акции или 0.95% от капитала на туристическата компания.

Трима от шефовете - Иван Калинков (0.062%), Красимир Станев (0.011%) и Маргита Тодорова (0.097 “), имат акции на "Албена " АД, и ще се възползват и от изплащането на дял.

Начислените хонорари през предходната година на членовете на съвета на шефовете, в това число и по контракти за ръководство, са в размер на 1.193 млн. лева, които се изплащат разсрочено. В изгода на мениджърите са начислени и хранителни запаси за тантиеми в размер на 250 хиляди лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР