От Пациентски организации Заедно с теб настояват да отпадне потребителската

...
От Пациентски организации Заедно с теб настояват да отпадне потребителската
Коментари Харесай

Децата без такса при джипито, искат от пациентска организация

От Пациентски организации " Заедно с теб " упорстват да отпадне потребителската такса за децата при посещаване на персоналния доктор . Писмото им, отправено до здравния министър Кирил Ананиев, е в отговор на настояването на Български лекарски съюз ( БЛС) за заплащане на потребителска такса от 1 лев за обзор на дете.
 БЛС желае пенсионери и деца да заплащат 1 лев за обзор при джипито
БЛС желае пенсионери и деца да заплащат 1 лев за обзор при джипито

Настоява и за нарастване на цените на 220 клинични пътеки

Мотивите им за отпадане на потребителската такса за децата са, че с подписването на Национален рамков контракт (НРД) бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде повишен с 19 милиона лв. .

В тези пари влизат и по този начин наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, без значение дали посещава лекаря или не ). Според пациентската организация това ще обезпечи задоволително спомагателни средства за лекарите.

" Разбираемо е, че сме изрично срещу потребителската такса за децата защото това ще заплаши здравето им. Такава такса е сложна за заплащане за огромна част от родителите на боледуващите деца с ниски приходи . Приоритети на страната са детското опазване на здравето и оправянето с демографския проблем и чакаме да има действителни дейности в тази посока, а не усложнения за родителите ", се споделя в писмото на организацията.

Те се базират на свое изследване, съгласно което потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни .

Писмото е подписано от Пациентски организации " Заедно с теб ", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата " Усмихни се ", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО " Бъдеще за всички " и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови болести.

Припомняме, в този момент по закон за всяко посещаване при персоналния доктор, лекаря от профилирана извънболнична здравна помощ или лекаря по дентална медицина здравноосигурените лица заплащат потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата, открита за страната.

От нея са освободени пациентите със болести, включени в Приложение " Списък със болесттите, при които здравноосигурените лица са освободени от възнаграждение на такса по член 37, алинея 1 ЗЗО " от Националния рамков контракт, децата до 18 години, неработещи членове на фамилията, бременни и родилки до 45 дни след раждането, обществено слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински експерти, здравноосигурени лица, страдащи от болести с над 71% понижена продуктивност и други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР