От първостепенна важност за откритите части и боята е автомобилът

...
От първостепенна важност за откритите части и боята е автомобилът
Коментари Харесай

Не рискувайте с гуми втора ръка

От първостепенна значимост за откритите елементи и боята е автомобилът да бъде добре почистен, преди да стартират преваляванията. Тогава може да прегледате лаковото покритие за петна от наслойка. Особено внимание отделете на дъното на колата, спирачните и горивните тръбопроводи по него. И най-малкото петънце наслойка след дългото шофиране по солените и опесъчени зимни пътища може да се трансформира в източник на по-голяма разяждане. Намажете всички гумени уплътнения на вратите с препарат срещу заледяване.

Сменете водата за разчистване на предното стъкло със зимна незамръзваща течност. Повечето артикули на пазара устоят до -30 градуса по Целзий, само че има и течности, които не замръзват и при -50 градуса. Проверете и в случай че е належащо, сменете чистачките - те са един от най-верните помощници в неприятното време. Не пестете от тях - разликата в евтините модели и по-скъпите е не повече от 5-6 лв. за брой, само че издръжливостта и качеството са несравними. Ако автомобилът ви е модел от последните 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото задръстване води до проблеми с парното на колата и забавя обдухването на изпотените прозорци, тъй че го проверете и в случай че е належащо, го сменете с нов.

Преди дейния зимен сезон е добре да ревизирате електрическата система на автомобила. На първо място - тествайте вашия батерия. Проверете заряда и параметрите му, както и зарядното му устройство. Това е значима превантивна мярка, която коства 10-15 лв. и можете да я извършите в съвсем всеки сервиз. Уверете се, че стартерът и запалващите системи работят изрядно и няма проблеми, които биха се задълбочили при неподходящо време. Проверете за вярно действие всички светлини (предни фарове, странични габарити, спешна мигаща светлина, светлинни пътепоказатели, задни габарити, стоп фарове и светлини при паркиране).

Гумите са може би най-ключовият съставен елемент от зимната подготовка. Сцеплението сред тях и пътя дефинира какъв брой добре ще се движи автомобилът. Използването на целогодишни гуми вид „ 4 сезона ” е възможно единствено в местата с леки снеговалежи. Задължително е потреблението на гуми за сняг минимум на задвижващите колела, като експертите предлагат да не пестим от цялостен комплект от 4 зимни гуми за всички колела. Желателно е зимните гуми да са нови, тъй като всеобщо предлаганите модели втора ръка постоянно не са съхранявани вярно и са изгубили част от свойствата си, въпреки и очевидно да имат нужния грайфер. Ако ще пътувате през зимния сезон до места, на които се чакат засилени снеговалежи, подсигурете си един комплект вериги, които наложително пробвайте да сложите на автомобила преди самото пътешестване.

Проверете всички масла, течности, филтри и връзки. Това е рутинна процедура, за която е добре да настоявате при всяко посещаване в сервиза, без значение от сезона. Малко пари за профилактика на този стадий могат да спестят доста проблеми, когато тръгнете на път през зимата. Друг съвет на експертите е през студените месеци равнището на гориво в резервоара да бъде постоянно най-малко доникъде. Това е добре освен за уплътненията, маркучите и по този начин наречените меки връзки, само че може и да се окаже от първостепенна значимост, в случай че закъсате някъде.

Шофирането през зимата постоянно крие опасности - от недобре почистените пътища до понижената видимост през по-голямата част от денонощието. Добрата подготовка и предварителна защита могат да се окажат доста значими за един безавариен и спокоен зимен сезон на пътя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР