От първи юни отваря своите врати за посещения Националната астрономическа

...
От първи юни отваря своите врати за посещения Националната астрономическа
Коментари Харесай

Варненски астрономи подписват глобална петиция срещу сателитите на Илон Мъск

 От първи юни отваря своите порти за визити Националната астрономическа обсерватория и планетариум " Николай Коперник " във Варна. Залата ще се цялостни единствено на 30%, според противоепидемичните ограничения.

Варненски астрономи са подписали световната петицията против спътниците на Илон Мъск.

" Ние астрономите имаме наблюдения от Земята. Когато се следи от Земята, тогава през вашето поле на наблюдаване минават тези спътници. Тогава идва и казусът - би трябвало да поправяме всички тези данни, а това извънредно затруднява нашата работата и я прави доста тромава ", описват пред БНР. 

" Ние към този момент би трябвало да мислим за телескопи отвън нашата земна повърхнина, защото е извънредно огромно предизвикателство да поправяме всички данни ".

 

В края на април в небето над България десетки светлини минаха една след друга по небосвода, оповестиха организациите тогава. Оказа се, че това са спътниците на Илон Мъск от плана " Старлинк ".  Този проект  планува обезпечаването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се чака броят им да се усили и вероятно да доближи до 42 000.

Сателитите бяха видяни в небето над цяла България - те се намират на 550 км. от Земята и елементарно могат да бъдат следени с невъоръжено око - за какво и с какво те пречат на професионално набюдаващите небето - астрономите?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР