От първи януари следващата година е заложено намаление на винетките

...
От първи януари следващата година е заложено намаление на винетките
Коментари Харесай

От първи януари 2023 г. ще купуваме по-евтини винетки. Тол ставките обаче поскъпват

От първи януари идната година е заложено понижение на винетките с към 10% и нарастване на тол ставките с 50%. Това съобщи шефът на тол системата Георги Темелков на кръгла маса на тематика " Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развиването и построяването на автомагистралите в България посредством публично-частно партньорство ".

По думите му, предстоящите доходи от пътни такси за 2023 година са към 770-820 млн. лева. Темелков добави, че към 2/3 от общите доходи следва да се генерират от тежкотоварния трафик, каквито са практиките в Европейския съюз (ЕС). Георги Темелков изрази вяра, че през идващите години тол системата ще доближи доходи от един милиард лв. на година, каквито бяха и поръчките при нейното основаване, предава Българска телеграфна агенция. 

" Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде употребена за създаване на пътната мрежа ", каза инж. Иво Иванов - ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ". Той добави, че модернизирането и развиването на пътната инфраструктура през интервала 2014-2020 година е било мощно лимитирано в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лева

" По разбор на Световната банка, с цел да достигнем 10% от ремонтите по републиканската пътна мрежа, е необходим бюджет от 1,5 милиарда лева - за рехабилитация, поддръжка и разчистване през зимата. По този метод ще се избяга от внезапното утежняване на компрометираните настилки и ще е допустимо поддържането на пътната инфраструктура в едно положително положение. Към 2020-2022 година досега с парите, които са отпуснати, сме достигнали 3% от разбора на Световната банка. Надяваме се 2023-2025 година при обезпечен бюджет от един милиард лв. да достигнем тези 10% ", сподели още Иванов.

Ситуацията в Европа и света доста бързо се трансформира и минава в доста тежка рецесия, смята Петър Мутафчиев - ръководител на УС на Форума за балкански превоз и инфраструктура. Като съществена причина за това той уточни войната в Украйна. 

Приоритетите на българската страна също се трансформират. Инфлацията и повишаването на цените води до съществени обществени сривове, които би трябвало да бъдат поети от страната, добави Мутафчиев. Според него държавните управления се насочват към обществената политика, а това въздейства върху бизнеса.

" Правителствата приказват от ден на ден за обособяване на средства за компенсиране на цените на горивата. Заради войната в Украйна българската страна си слага за цел да модернизира армията ни. По прогнози, в случай че всички тези планове се осъществят, дефицитът в бюджета ще е към 11 милиарда лева ", сподели той и добави, че това поражда въпроса дали ще останат средства да се влага в инфраструктура, и по-специално в пътната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР