От първи октомври всички, работещи в спешната помощ в цялата

...
От първи октомври всички, работещи в спешната помощ в цялата
Коментари Харесай

От 1 октомври всички, работещи в Спешната помощ, ще получат допълнителни възнаграждения

От първи октомври всички, работещи в незабавната помощ в цялата страна, ще получат спомагателни хонорари, заяви служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев на брифинг пред Министерство на здравеопазването. 

Средствата ще се получават до края на годината, увери министърът.

Той заяви, че за лекарите спомагателните хонорари ще са по 600 лв., за медицинските сестри – по 350 лв., за фелдшерите – по 400 лв., а за водачите на колите за спешна помощ – по 150 лв. и по 170 лв. за парамедиците.

Това са приблизителни суми, уточни доктор Меджидиев. Той изясни, че с парите ще се компенсира неналичието на коронавирус добавки, които са били обезпечени във времето на изключителната епидемиологична конюнктура в страната до юни месец. Общо средствата са в размер на 9,8 млн. лева и са били отпуснати през днешния ден с решение на Министерския съвет. 

Д-р Меджидиев сподели, че по този начин ще бъдат изравнени заплатите с плануваните размери на възнагражденията в груповия трудов контракт (КТД).

Дори се усети едно напрежение, тъй като към този момент два месеца са с по-ниско заплащане от плануваното по КТД, разяснява Меджидиев. 

Той осведоми, че сега се водят диалози с Министерство на финансите по какъв начин да бъдат обезщетени и чиновниците от районните здравни инспекции, които стачкуваха.

Влизам в тяхното състояние, увери служебният министър. Той уточни, че казусът с РЗИ е същият като при чиновниците от центровете за незабавна здравна помощ. 

„ Там при предходния кабинет не са увеличени заплатите с едно само съображение, че трябвало да се получи редуциране в бранша, да се усъвършенства секторът и по тази причина не са получили нарастване на възнагражденията. Няма по какъв начин да усъвършенствам бранша, защото там няма обезпеченост с фрагменти, и сега хората работят в понижен състав “, сподели доктор Меджидиев.

Той уточни, че сега няма законовия механизъм да гласоподава нарастване на заплатите им. Това може да се случи единствено при съществуването на парламент, с цел да може да се заложат тези средства, защото всяко едно нарастване на заплати би трябвало да бъде стабилно и за идната година, посочи здравният министър.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР