От първи април се въвежда единен стандарт за финансово управление

...
От първи април се въвежда единен стандарт за финансово управление
Коментари Харесай

Кирил Ананиев депозира в НС нов механизъм за отчитане на болниците

От първи април се вкарва обединен стандарт за финансово ръководство на държавни лечебни заведения - заяви през днешния ден в Народното събрание министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Документът с новите правила, подаден през днешния ден в Народното събрание, уеднаквява метода на отчитане на лечебните заведения посредством единна електронна форма. Въвежда се финансова година, която дава отговор на календарната - от 1 януари, а не от 1 април, както до момента. Болниците ще възнамеряват своите разноски за три години напред, като не се позволява поемането на задължения по нови контракти.

Ръководителите на лечебните заведения ще би трябвало да минимализират опциите за ексклузивен труд, ще вършат лист с наличната инсталация и доклад до каква степен тя се употребява. Няма да се позволяват нови вложения, преди да се потвърди тяхната нужда и успеваемост. Чрез общините този стандарт ще бъде предложен за потребление и от общинските лечебни заведения.
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето - За мен това е законът за обществените финанси в лечебните заведения, в болнична помощ. Тези стандарти дружно с новия здравно-осигурителен модел, който създаваме доста ускорено и след публично разискване ще бъде показан още в първите ви дни на есенната сесия, ще съставляват финансовата институция за ЛЗ и съм уверен, че те ще се употребяват освен от държавните и общински лечебни заведения, а те ще се употребяват и от частните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР