От първата си поява в България през 2018 г. африканската

...
От първата си поява в България през 2018 г. африканската
Коментари Харесай

Чумата е заличила 15% от домашните прасета в България

От първата си поява в България през 2018 година африканската чума по свинете е заличила 15% от поголовието на домашната свиня в България. Умъртвени са общо 203 000 животни, заяви земеделският министър Десислава Танева пред бТВ.

Резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето е инфектирано със свинска чума. Министърът изрази вяра, че с всеобщия отстрел и удълженият ловджийски сезон ще помогне за намаляването на популацията и ограничението на заболяването.

През предходната година по експертни оценки дивите прасета в България са били близо 100 хиляди като би трябвало да бъдат понижени на към 20 хиляди

" И тази година ще мине под знака на свинската чума, обстановката не е овладяна, само че е следена ", сподели Танева. Тя е уверена, че страната е поправила грешките си и ще минимизира вредите, в случай че плануваните ограничения се извършват.

Министърът се опита да успокои стопаните, които отглеждат свине за персонални потребности. Тя сподели, че в случай че те ползват плануваните ограничения, ще имат прасе за Коледа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР