От първата си поява през 2018 г. досега африканската чума

...
От първата си поява през 2018 г. досега африканската чума
Коментари Харесай

Свинската чума заличи 15% от поголовието домашни свине в България

От първата си поява през 2018 година до момента африканската чума по свинете е заличила 15% от поголовието на домашната свиня в България, умъртвени са общо 203 хиляди животни. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в изявление за Би Ти Ви.

Тя акцентира, че резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето е инфектирано. Това е и обяснението за последния случай на два инфектирани свинекомплекса на един притежател, тъй като едната от фермите се е намирала в естествен резерват, цялостен със инфектирани диви прасета. Министърът изрази вяра, че с всеобщия отстрел и удълженият ловджийски сезон, а и болести разпространяването на заболяването измежду дивите свине, ще понижи тяхната популация. През предходната година по експертни оценки дивите прасета в България са били близо 100 хиляди като би трябвало да бъдат понижени на към 20 хиляди

" И тази година ще мине под знака на свинската чума, обстановката не е овладяна, само че е следена ", сподели Танева.

Тя изрази увереност, че страната е поправила грешките си и новата нормативна уредба ще минимизира вредите, с ангажимента, че плануваните ограничения се извършват.

Танева успокои стопаните, които отглеждат свине за персонални потребности, че в случай че ползват плануваните ограничения, ще имат прасе за Коледа. Стопаните, които получиха финансова поддръжка за почистването на персоналните стопанства - оградени, с условия за предпазване на фураж и хигиенични привички, дезинфекциране на работното облекло, имат задоволително време да се приготвят, с цел да имат прасе за Коледа, те се угояват за 100 дни, сподели министърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (142)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР