От партия СДС смятат, че е несправедлива идеята да не

...
От партия СДС смятат, че е несправедлива идеята да не
Коментари Харесай

НОИ да плаща болничните, настояват от СДС

От партия Съюз на демократичните сили считат, че е несправедлива концепцията да не се заплаща първият ден от болничните на работещите . Това се споделя в позиция на партията, изпратена до медиите.

" Според нас, това е преди всичко унизително към големия брой българи, които не получават подправени болнични. Предлаганата мярка ги прави измамници по дифолт , което е неприемливо в едно солидарно и заслужено общество ", пишат от Съюз на демократичните сили.
 Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 година
Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 година

Първият ден болничен няма да се заплаща

Те питат каква е логиката, когато не можеш да се оправиш със симулантите , да наказваш в действителност болните, които би трябвало да се лекуват и имат потребност от пари.

Вторият им мотив против незаплащането на първия ден от болничните е, че то ощетява всеки, който добросъвестно си заплаща осигуровките . С ежемесечните си вноски служащият покрива и интервалите, в които е в болничен .
 Горанов предложил да не се заплаща първия ден болничен
Горанов предложил да не се заплаща първия ден болничен

Патриотите отхвърлят те да са създатели на концепцията

Съюз на демократичните сили от години отстоява позицията си, че също толкоз незаслужено е, да се товарят и работодателите . Тази мярка беше призната като краткотрайна през 2010 година, по време на рецесията, само че се трансформира в непрекъсната. Тя би трябвало бъде анулирана и болничните да се заплащат напълно от Национален осигурителен институт, написа в позицията.

От партията желаят да има правилник за кое заболяване какъв брой дни болничен се падат. " Трябва да има прецизен правилник и точна система за надзор ", пишат от Съюз на демократичните сили.

Призоваваме Съвета на ръководещата коалиция съществено да премисли това си предложение и да го отдръпна, тъй като е незаслужено, недалновидно и води до излишно обществено напрежение , приключва позицията на синята партия.
 За болно дете и трудова акцидент се заплаща и първия ден от болничните
За болно дете и трудова акцидент се заплаща и първия ден от болничните

Държавата подкрепя бедните пенсионери, само че под изискване

Припомняме, че мярката за неплащане на първия ден от болничните беше показана през вчерашния ден, 14 ноември, след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано през днешния ден от думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното през вчерашния ден предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.

От АИКБ желаеха среща с премиера Борисов за неплащането на първия ден на болничните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР