От партия Национален фронт за спасение на България призоваха Светия

...
От партия Национален фронт за спасение на България призоваха Светия
Коментари Харесай

Патриотите от НФСБ поискаха Светия Синод да признае Украинската църква

От партия Национален фронт за избавление на България приканиха Светия синод на Българската православна черква да последва образеца на Вселенската патриаршия в Истанбул за оповестяване за канонични Украинската православна черква и Украинската автокефална православна черква. Това се споделя в позиция на НФСБ.
Призивът, насочен към БПЦ, е стимулиран с водената поредна политика от изпълнителната и законодателната власт у нас за създаване на трайни и устойчиви стопански, обществени и културни връзки сред Украйна и България.

Националистите напомнят апела си от 21 февруари 2018 година Васил Левски да бъде канонизиран.

От 14 септември 2018 година с решение на Светия Синод на Руската православна черква съветският патриарх Кирил спря поменаването на Вселенския патриарх Вартоломей, само че евхаристийното общение сред двете църкви не се приключва.

Това пристигна откакто от Руската православна черква (РПЦ) приканиха останалите православни църкви да провеждат събор за разискване на църковната обстановка на Украйна. В света има 15 православни църкви, в този момент Руската е най-голямата.

Година преди този момент решение, на 30 ноември 2017 година Руската православна черква за пръв път публично призна независимостта на Украинската православна черква. На специфичен Събор бе единомислещо подкрепена молбата на митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий да отдели за Украинската православна черква обособена глава в устава на Московския патриарх ".

С сегашния Устав на Московския патриарх е записано, че центърът на ръководство на Украинската православна черква се намира в Киев. Общоцърковният съд ще обгръща цялата територия на Московския патриарх като се изключи Украйна.

На 19 април 2018 година след президентска самодейност, утвърдена от украинските депутати, се заприказва, че Православната черква на Украйна може да стане самостоятелна от Москва.

Малко по-късно - на 20 юни 2018 година Сръбският свещеник на Бачка Ириней бе безапелационен, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да даде автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна черква е коментирал пред сръбския в. " Политика ", че против подобен ход ще се опълчи целият православен свят.

На 3 септември 2018 година в Истанбул бе извършен Синаксис (Архиерейски събор)под председателството на вселенския патриарх Вартоломей. Една от основните тематики на високото заседание бяха " въпроси, представляващи междуправославен интерес ", в частност обстановката на Украйна. Киевските управляващи се обърнаха през април към патриарха с молба да подари томос (автокефалия) и да позволи установяването на " единна поместна черква ".

Срещу това решение изрично се изправи Московската патриаршия, изтъквайки каноничната недоказаност на вмешателството на Константинопол в църковните каузи на Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР