От Партенона и Акропола до огромния набор от храмове и

...
От Партенона и Акропола до огромния набор от храмове и
Коментари Харесай

Гърция изгражда крайбрежен град за 8 млрд. евро СНИМКИ

От Партенона и Акропола до големия набор от храмове и амфитеатри в града, Атина е най-известна със своето антично лъчение.

Но това скоро може да се промени. Гръцката столица ще бъде дом на хипермодерен мегаград, който може да бъде едно от най-футуристичните места на планетата. 

Проектът се назовава Ellinikon и ще употребява над шест милиона квадратни метра повърхност, която преди е била употребена като летище на града. Мястото е единствено на 20 минути с метро от центъра на града - то ще бъде издигнато съвсем напълно от нулата.

Какво тъкмо можем да чакаме от Ellinikon? Е, в резюме, съвсем всичко, което нормално имате в един град. От хотели и офиси до жилищни квартали, здравни заведения и спортни обекти, Ellinikon ще разполага и със лична ривиера, яхтено пристанище, голям парк и хипотетично най-голямата комерсиална зона в Европа. 

Всичко това е оповестено за „ най-големият план за градско възобновяване в Европа “ – и дизайните наподобяват много ослепително.





Сега, в случай че си мислите, че всичко това не наподобява безусловно доста стабилно, добре, обикновено е да бъдете скептични. От една страна, Ellinikon ще бъде оборудван с голям брой авангардни зелени технологии и ще включва крайбрежен парк с повърхност от два милиона квадратни метра, плюс 50 километра алеи за пешеходци и велосипедисти.

Освен това е планувано да бъде „ 15-минутен град “, което значи, че всичко е налично пешком. Което сигурно звучи много зелено, нали? Въпреки това, както постоянно с тези неща, евентуално е рационално да изчакате и да видите по какъв начин ще бъде построен Ellinikon, преди да решите дали в действителност е резистентен или не.



Градът ще бъде отварян поетапно. Първата фаза, включваща жилищен небостъргач, пространство за търговия на дребно и заведения за хранене, се чака да бъде отворена през 2025 година След това ще бъде издигнати и пуснати в употреба състезателен комплекс, яхтено пристанище и транспортна система от последващо потомство.

Общо планът се чака да коства колосалните 8 милиарда евро.

Макар и градът още да не е подготвен, най-нетърпеливите могат да прегледат бъдещият мегапроект в Experience Center, който се намира в Елинико (предградие на Атина). Там посетителите имат опция да прегледат редица виртуални изложения.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР