От пълзящ прокурорско олигархичен преврат с налагането на кандидатурата на

...
От пълзящ прокурорско олигархичен преврат с налагането на кандидатурата на
Коментари Харесай

Прокурорско-олигархичен преврат или уличен натиск върху съдебния съвет - коментари за избора на главен прокурор

От " пълзящ прокурорско олигархичен прелом " с налагането на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор до " махленски напън върху членове на Висшия правосъден съвет да не изберат Гешев " - тези противоположни отзиви изрекоха адвокати по време на днешното обзорно-политическо предаване " Неделя 150 " на Българското национално радио.

Според представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев митингите против избора на Гешев целят, първо, да се задейства социална настройка против този претендент, а второ, да се всее съмнение или боязън у някои членове на Висшия правосъден съвет " да не гласоподават по този начин, както са решили и съгласно качествата на претендента ".

Магдалинчев акцентира, че при предходни избори на основен прокурор в годините не е имало такава проведена акция против избран претендент.

Запитан кой я провежда, отговори, че му е направило усещане наличието на митингите на " яки момчета с черни потници и по чехли ", които " надали толкоз добре схващат какво значи избор на основен прокурор ", което показвало, че част от престъпния контингент и част от други групировки се усещат наранени или пък някой ги употребява. Отбеляза и наличието на митингите и на водача на " Да, България " Христо Иванов, на който приписа процедурата по избора на основен прокурор (бел. ред. Иванов подаде оставка като правосъден министър в кабинета " Борисов 2 " през 2015 година точно тъй като предлаганите от него промени не получиха в целокупност парламентарна подкрепа).

Обратното мнение изрече юристът в каузи за цивилен права Михаил Екимджиев. Според него точно " внедряването на мутрите на митинга против Гешев " е белег за " пълзящ прокурорско-олигархичен прелом ".

" Няма по-голяма опасност за националната сигурност от това, институцията, на която сме делегирали да упражнява държавната принуда, да я употребява в собствен личен интерес и в полза на подмолните си ментори ", сподели правозащитникът и даде за образец оковаването в белезници на Десислава Иванчева при ареста й, както и така наречен шпионски скандал, в който на упрекнатите се приписва шпионство поради политическите им убеждения.

Екимджиев упрекна Гешев в юридическа непросветеност и производство на подправени вести в общественото му говорене по разследваните от прокуратурата каузи. " Всяко деяние се квалифицира като опасност за националната сигурност - и пръскалките пред Народното събрание, и замлъкването на БНР ", иронизира той.

" Гешев прави каквото си желае без значение от законите и конституцията. Ние не знаем какво неговият мозък може да реши на следващия ден да направи, тъй като може да направи всичко - да подреди арест на премиера и президента, да вземем за пример ", разяснява юрист Екимджиев. " Когато един човек е дал сигнал, че не може да съблюдава конституцията при формирани каузи, да пришива етикети като шпионски кавги, да се четат обвинявания макар презумпцията за невиновност, (...) демонстрира, че този човек прави каквото си желае, а не каквото изисква конституцията ", съобщи юристът. Той означи, че поддръжката за Гешев идва само от прокурорските среди, само че не и от правосъдните и адвокатските.

Боян Магдалинчев отговори непряко, че съгласно него, когато е приказвал против разделянето на управляващите, което е главен парламентарен принцип, Гешев не е бил свестен вярно. Идеята му е да се бори с престъпността с всички вероятни средства и, когато е належащо, да има връзка сред управляващите, а не отхвърля разделянето на управляващите, сподели представляващият правосъдния съвет.

Магдалинчев изрече мнение, че по-добре би било да има повече претенденти за поста на Сотир Цацаров и Висш съдебен съвет да избере най-компетентния, най-знаещия и най-достойния. " Но поради събитията би трябвало да преценяме качествата на този единствен претендент ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР