От палатката си в контролирана от бунтовниците територия в Сирия

...
От палатката си в контролирана от бунтовниците територия в Сирия
Коментари Харесай

Руската интервенция в Сирия косвено окуражи Путин за инвазията в Украйна

От палатката си в следена от бунтовниците територия в Сирия Ахмад Ракан следи от близко новините за съветската инвазия в Украйна. Преди повече от две години съветски въздушен удар унищожава къщата му в близко село по време на траяла месеци атака на сирийската войска, подкрепена от огневата мощност на Москва, която прогонва него и десетки хиляди други хора от вкъщи им.

" Ние повече от всеки различен усещаме тяхната болежка ", споделя той за украинските цивилни, които сега са подложени на съветски бомбардировки.

През последните седем години сирийци като Ракан изпитаха на гърба си военната мощност на Русия, която нанася удари по бастиони на опозицията, посредничи при сключването на покупко-продажби за всеобща капитулация и разположи свои военни служители на реда в цяла Сирия, трансформирайки я на процедура в съветски протекторат на брега на Средиземно море.

Според наблюдаващи безцеремонната военна интервенция на Русия в Сирия и безнаказаността, с която бе посрещната тя, са окуражили Владимир Путин.

Те считат, че интервенцията е дала на Путин нова опора в Близкия изток, откъдето той може да утвърждава съветската власт в международен мащаб, и е проправила пътя за нападението му против Украйна.

" Няма подозрение, че съветската инвазия в Украйна е вследствие на струпване на поредност от съветски военни намеси - в Грузия през 2008 година, Крим през 2014 година и Сирия през 2015 година ", съобщи Ибрахим Хамиди, сирийски публицист и старши редактор по сирийските въпроси в основания в Лондон вестник " Аш Шарк ал Аусат ".

Путин " счита, че Америка е в крах, ролята на Китай става по-важна, а Европа е разграничена и заета с вътрешните си проблеми, и по тази причина реши да се намеси ", разяснява той.

Решението на Москва от 2015 година да се включи във войната в Сирия беше първата ѝ военна интервенция отвън някогашния Съветски съюз след разпадането му. Това избави държавното управление на президента Башар Асад и обърна хода на войната в негова изгода, позволявайки на сирийския президент брутално да възвърне контрола си върху огромна част от страната. Руските въздушни удари постоянно поразяват безсистемно лечебни заведения, учебни заведения и пазари.

Опустошената от войната страна се трансформира в полигон за експериментиране на съветски оръжия и тактики, които в този момент Русия може да приложи в Украйна.

Ана Боршчевская, старши теоретичен помощник във Вашингтонския институт, която се занимава с съветската политика в Близкия изток, съобщи, че Русия е приложила в Сирия " многопосочен метод ", включващ високоточни оръжия с огромен обхват и огромни бомбардировки, както и кибервойна, дезинформация и потребление на паравоенни сили.

Разгръщането на въздушната мощност " стартира да дефинира еволюиращия метод на водене на война от страна на Русия и Сирия беше изключително значима илюстрация на това развиване ", сподели тя.

Москва също по този начин показва ловък дипломатически метод в Сирия, постигайки договорености със Запада, който индиректно одобри нейната интервенция. Тя сътвори взаимни патрули с членката на НАТО Турция, която поддържа сирийските бунтовници, с цел да наложи преустановяване на огъня в някои региони. Русия се споразумя с Израел, което разреши на последния да прави въздушни удари против свързани с Иран цели в Сирия. Тя също по този начин контракти със Съединени американски щати специфичен механизъм за попречване на произшествия сред американски и съветски самолети, летящи в небето на Сирия.

Едновременно с това Русия се пробва да отбрани Асад на интернационалната сцена, като отхвърля изказванията, че той е употребявал химически оръжия и варелни бомби против цивилни. Москва организира в Сирия и акция на " мека мощ ". В някои региони се проведоха фестивали за разпространение на съветската просвета, по сирийската телевизия зазвучаха съветски национални песни, разпространяваше се самоцелна агитация и се оферираше топла храна на цивилното население.

Макс - сириeц с двойно сирийско-украинско поданство, който е родом от крайбрежната сирийска провинция Латакия - си спомня, че е работил една седмица като трол в обществените мрежи, разпространявайки " истината " за позитивните дейности на Русия в Сирия. Той и други рускоговорящи сирийци са работили в офис в локален университет.

Представител на ръководещото алауитско малцинство, към което принадлежи самият Асад, Макс сподели, дружно с други хора в родния си град са били признателни на Русия за военната интервенция през 2015 година, изключително откакто ислямски екстремисти са се доближили към региона.

" Тогава пристигнаха руснаците и фронтовата линия беше изтласкана надалеч обратно ", съобщи той пред Асошиейтед прес в телефонен диалог от Украйна, където в този момент е отседнал посредством Airbnb в жилищен регион в Киев.

Макс, който сега работи за интернационална организация в Ливан, отишъл в Украйна, с цел да възобнови персоналните си документи, само че в този момент е в клопката на съветската инвазия. Той приказва под изискване цялостното му име да не бъде разкрито от съображения за сигурност.

Макс към този момент не има вяра на метода, по който Русия показва нещата. Много хора в родния му град в Сирия обаче поддържат съветската война в Украйна, защото Москва продължава да популяризира дезинформация за своето навлизане.

Кадрите, идващи от Украйна, в това число потресаващото всеобщо бягство на цивилни, провокират мощни и спорни страсти измежду сирийците вкъщи и бежанците по целия свят.

Най-дълбоко е недоволството в северозападната провинция Идлиб - последния бастион на сирийската съпротива, където съветските въздушни удари не престават и до през днешния ден. В изказване, оповестено през вчерашния ден, опозиционната група за гражданска отбрана, известна като " Белите каски ", осъди експанзията на Русия против Украйна.

" Изпитваме голяма болежка, когато знаем, че оръжията, тествани върху сирийци, в този момент ще бъдат употребявани против украински цивилни жители ", сподели тя и изрази страдание за неналичието на поддръжка от страна на интернационалната общественост за търсене на отговорност от Русия в Сирия и на други места.

" Вместо да отстоява интернационалните правила, като да вземем за пример тези против потреблението на химически оръжия, интернационалната общественост се пробва да откри способи да си сътрудничи с Русия и до ден сегашен я счита за искащ и значим сътрудник в дипломацията ", обявиха " Белите каски ".

Боршчевская сподели, че изводът, който Путин си е направил от Сирия, е, че " Западът няма да се опълчи на военните му интервенции ", и това му е дало кураж да продължи по-нататък.

" Апетитът идва с яденето и с всяка последваща намеса той ставаше все по-нагъл, като кулминационната точка беше нещастието, която в този момент следим в Украйна ", съобщи тя. " Както това, което се случи в Сирия, не приключи в Сирия, по този начин и това, което се случва в Украйна, няма да приключи в Украйна ", предвижда Боршчевская.

Сега Ракан живее в палатка със брачната половинка си и трите им деца покрай турската граница, където държи магазин за аварийни елементи за коли. Той съобщи, че се надява на проваляне на Русия в Украйна, което да има позитивни последствия за сирийската съпротива.

" Молим се на Бога за победа на народа на Украйна и се надяваме, че тази война ще означи края на Русия ", сподели той.

" Може би (украинците) ще могат да реализират успеха, която не беше реализирана в Сирия. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР