От откриването си през 2007 г. досега Луфтханза Техник София

...
От откриването си през 2007 г. досега Луфтханза Техник София
Коментари Харесай

Луфтханза Техник София разчита на управляеми IP услуги




От откриването си през 2007 година до момента " Луфтханза Техник София " се оформи като един от водещите центрове за главен ремонт и техническа поддръжка на самолети в Европа. Софийското поделение на " Луфтханза Техник " е с обща повърхност от 50 000 кв. м, където работят над 1000 души висококвалифициран личен състав. Компанията е профилирана в базово и линейно обслужване на тясно корпусни самолети от фамилията на Airbus и Boeing.

Основни бизнес провокации

" Луфтханза Техник София " избира Телелинк, откакто взема решение да размени съществуващата си мрежова инфраструктура, предоставяна от огромен снабдител на бизнес услуги, с цел да си обезпечи по-гъвкав и банален модел на техническа поддръжка, както и по-голяма видимост към личната си мрежа.

Съществуването на две системи – аналогова и Dect (с привършен капацитет), поражда нуждата от консолидацията им в ново модерно VoIP решение и съпътстващи услуги, предоставящи възстановяване на колаборацията сред екипите и понижаване на общата цена на придобиване (TCO). Останалите провокации включват:

Необходимост от по-голяма еластичност и подвижност в производството – прекосяването от статични в мобилни работни станции

Нуждата от повишение на равнището на сигурност;

Възможност за покриване на условията на плановете за цифровизация в организацията.

Целите на препоръчаното решение включват:

Осъвременяване на оборудването;

Увеличаване на капацитета;

Опростяване на ИТ архитектурата като цяло;

Минимизиране на времето на отпадане на ИТ услугите;

Осигуряване на подвижност и еластичност в индустриалния развой (предоставянето на услугата към клиентите).

Конкретните стъпки за осъществяване на тези цели са създаване на LAN съоръжение, както и на инфраструктура за безжичен достъп, последвани от създаване на IP телефония, която сплотява двете системи чрез двете гласови системи. Следва имплементиране на високи равнища на сигурност чрез Cisco Identity Service Engine и обезпечаване на единна система на наблюдаване и ръководство на цялостната мрежова инфраструктура, основано на Cisco Prime Infrastructure.



ИТ решение

Няма развой в компанията, който да остава непокътнат от въвеждането на решението. Инфраструктурата се базира напълно на съоръжение от най-голям клас, предоставено от водещ производител.

Решението води до улеснен достъп на всички звена в компанията, подвижност и еластичност при даването на услугите, доста понижаване на натоварването на ИТ отдела, реализира се по-голям надзор от страна на ИТ екипа върху инфраструктурата, услугите, които се дават от нея, и потребителите на таза услуга, както и нараснала сигурност “, изясняват от " Луфтханза Техник София ".

Eфект от ИТ решението

Новото ИТ решение способства за по-голяма подвижност на чиновниците, въвеждане на спомагателни услуги – „ самообслужване “ за VoIP, както и понижаване на времето за поддръжка и настройване на мрежовата инфраструктура.

Изграждането на високонадежно решение води до даване на висока скорост за предаване на данни от 10 Gbps и увеличение скоростта на безжичната мрежа до 802.11ac Wave 2 (до 2,6Gbps).

“В резултат на чудесно показване и осъществяване по време на тръжната процедура за нашия план, София е първата локация, където избираме услугите на „ Телелинк “, като започнахме първо с създаване и доставка на LAN и Wi-Fi през март тази година и продължихме с IP телефония през август”, изяснява Росен Рангелов, управител на стратегия „ Услуги - Централна инфраструктура “ в “Луфтханза Техник София “. Според него, партньорството с “Телелинк “ има голям капацитет да включи и други центрове на Lufthansa Tehnik Group по света.

Потенциал за развиване

Текущият дизайн на мрежовата инфраструктура ще служи като основа (Blue Print) за бъдещото възобновяване, консолидация и стандартизация на инфраструктурата в други местоположения.

Решението дава необятен набор от благоприятни условия за бъдещо уголемение на ИТ инфраструктурата и опция за софтуерно насочена и автоматизирана мрежова инфраструктура.

Има благоприятни условия за непосредствено внедряване на решението в други поделения на фирмата/организацията, в клонове на компанията отвън граница или във компании с аналогична сфера на активност.

Благодарение на Blue Print-а за ИТ услугите решението може да се приложи и в други поделения и клонове на компанията с минимални старания от страна на ИТ екипите и минимално количество инфраструктурно съоръжение.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР