От основаването си през 1971 г. Световният икономически форум в

...
От основаването си през 1971 г. Световният икономически форум в
Коментари Харесай

Тръмп се изправя срещу останалите световни лидери на икономически форум в Давос

От основаването си през 1971 година Световният стопански конгрес в Давос е нарицателно за възходящия консенсус за един все по-глобализиращ се свят. Сега президентът Доналд Тръмп е тръгнал натам да каже на хората, които се възприемат като световния хайлайф, че бъркат за съвсем всичко.

Тръмп ще е първият настоящ президент на Съединени американски щати, който отива на форума в Давос след Бил Клинтън през 2000 година Тръмп обаче няма да е единственият огромен международен водач измежду участниците. За пръв път там ще са също индийският министър председател Нарендра Моди и френският президент Еманюел Макрон. Германската канцлерка Ангела Меркел също ще се причисли към тях, откакто предходната седмица реализира авансово съглашение със социалдемократите за сформиране на ново съдружно държавно управление.

Тяхното наличие, дружно с това на английския министър председател Тереза Мей и канадският й сътрудник Джъстин Трюдо, основава условия за впечатляващ конфликт с Тръмп, съобщи Българска телеграфна агенция.

Давос може да е чудесна опция за водачи да се самоизтъкнат. Миналогодишната среща бе доминирана от китайския президент Си Цзинпин, който в речта си акцентира на протекционизма и разказа Пекин като новия бранител на свободната търговия в ерата на Тръмп. Това усили позициите на китайския водач в чужбина преди конгреса на Китайската комунистическа партия, на който той затвърди властта си.

Броят на огромни водачи тази година обаче неизбежно ще сътвори конкуренция за прилагане на пространството за изява. Макрон и Меркел евентуално ще употребяват форума като платформа за отбрана на политиката в миграцията и сигурността и представянето на демократична центристка европейска визия.

Това слага Макрон в евентуално сложна позиция. При съществуването на Меркел френският президент може да няма различен избор с изключение на да се причисли към нея в една релативно анти-Тръмпова платформа. Има обаче планувана среща сред Макрон и президента на Съединени американски щати и френският водач може да желае да възпроизведе сърдечността от първата им среща предходната година.

За индийския министър председател Моди следва отчаяние. Той очевидно се надяваше да последва образеца на Си и да господства конференцията. Присъствието на Тръмп обаче ще му даде опцията да затвърди положителните връзки след позитивната среща сред двамата през ноември. В Давос те имат опцията да се показват като водачите на двете най-големи и могъщи демокрации в света - мощна платформа за пробутване на каквито хрумвания пожелаят.

В същото време доста от останалите участници съвсем несъмнено ще се възползват от опцията за словесни нападки против Тръмп. Това постоянно е било неизбежно, само че стана още по-вероятно, откакто той разказа африканските и карибските страни като " мръсни дупки ".

Много ще зависи от това до каква степен президентът ще бъде уверен да не се отклонява от посланието си и дали другите водачи ще могат да привлекат вниманието му към своя дневен ред. Миналата година първото му послание към Конгреса бе съвсем лишено от нормалните на Тръмп импровизации и се одобри от двете партии като едно от по-смислените описания на мирогледа му. Затова пък речта му пред водачи от НАТО през май м.г. бе несвързана и обвинителна.

За локалната аудитория президентът на Съединени американски щати и обкръжението му са изправени пред мъчно балансиране. Тръмп знае, че политическите му последователи драговолно биха приели той да обсипе с рецензии изпълнителните шефове, звездите и по-либералните политици на срещата в Алпите.

В същото време администрацията има огромен лист от цели за реализиране, а срещата в Давос дава несравними благоприятни условия за подмолни пазарлъци и бързи дискретни срещи.

В изявление за в. " Уолстрийт джърнъл " Тръмп споделя, че задачата му в Давос ще е " да пропагандира за страната си ".

Министърът на финансите Стив Мнучин сподели, че президентът пламенно ще популяризира икономическата си теория " Америка преди всичко ". Той акцентира на това протекционистко обръщение и по време на обиколката си в Азия през ноември.

Администрацията също ще се надява да напредне по редица други тематики като унищожаване на различията сред европейските страни и Вашингтон по метода към Иран и увеличението на натиска върху Северна Корея.

Президентът на Съединени американски щати ще води най-голямата американска делегация в Давос напоследък. Освен Мнучин в нея ще влизат съветникът по националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър, държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на търговията Уилбър Рос. Това ще разреши да се изнесат извънредно необятен кръг речи за държавна политика, в които Вашингтон може да дефинира позициите си или да нюансира и обясни изказванията на президента.

Речта на Тръмп без значение от наличието й ще е най-важното му послание в чужбина до момента. Той евентуално ще обезпечи лично отразяване на ставащото в Туитър, от което ще се разбере настроението му и кой го е ядосал.

Според " Политико " президентът най-вероятно ще употребява речта си, с цел да пусне това, което някои негови съветници назовават трагична " миризлива бомба ". Очаквайте президентът да се нахвърли на други участници поради съглашения за свободна търговия, които съгласно него вредят на Съединени американски щати, да изрази скептицизма си за климатичните промени и може би за работата на Международния валутен фонд и Световната банка.

Почти нищо от това няма да се одобри задушевно. Много обаче ще зависи от реакцията на Тръмп на рецензии. Той без подозрение няма да пропусне да подсети на всички други участници, в това число на другите международни водачи, че президентът на Съединени американски щати е той, а не те, както един път сподели на сериозно надъхан публицист от сп. " Тайм ".

Президентът сигурно е умел шоумен. Той безспорно ще оцени обстоятелството, че неговата тирада ще е в заключителните стадии на срещата. Проблемът за останалите присъстващи членове на елита е, че и най-ловкото маневриране няма да попречи на неговия дневен ред да засенчи техните. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР