От „Осана” до „Разпни го” футболният спорт в Монтана навърши

...
От „Осана” до „Разпни го” футболният спорт в Монтана навърши
Коментари Харесай

Монтана празнува 100 години от учредяването на първите футболни дружества в града

От „ Осана” до „ Разпни го” футболният спорт в Монтана навърши 100 години
Днес Монтана чества 100 години от учредяването на първите футболни сдружения в града. По този мотив кметът Живков показа няколко архивни документа от историята на спорта. Първите футболни тимове са носели имената „ Ботев” и „ Левски”, само че през годините са съществували и отбори с надалеч по-екзотични имена като „ Барбарос” и „ Черния пират”. Първоначалната вноска за членуващите в сдруженията е била 5 лв..
През 1924 година по предложение на общински консултант тогавашният кмет Тодор Грънчаров, издава заповед, с която не разрешава играта. Причината е запазване здравето на младежите. Глобата за неспазване на заповедта е 250 лв.. Тя по този начин и не е анулирана, само че година по-късно с решение на общинския съвет в град Фердинанд е несъмнено и първото краткотрайно игрище – мястото където се намира и до през днешния ден.
Спортен комплекс „ Огоста е издигнат през 60-те години на ХХ век, само че модернизирането му продължава и до през днешния ден. Най-паметното събитие, съгласно архивните изявления, е футболният шампионат, състоял се през май 1944 година за купата на героя авиатор Мито Дисов. Тогава на финала се срещат тимовете на Фердинанд и Враца. При мощно оспорван мач срещата приключва с победа за Фердинандския клуб. Настава всеобща наслада, шествие и възторжени речи на народни представители приканват хората да подаряват за развиване на играта. Най-впечатляващото подаяние направил извънредно бедният семкар Махмуд Мехмедов Юсейнов, който в изблик на наслада и със сълзи на очите поднесъл последните си 500 лв.. Този жест на Махмуд е разказан във вестникарските дописки от 1944 година и посочен за образец на по-заможните жители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР