От октомври 2018 г. до юни 2021 г. Националният инспекторат

...
От октомври 2018 г. до юни 2021 г. Националният инспекторат
Коментари Харесай

МОН: С тези темпове ще оценим училищата чак след 30 г.

От октомври 2018 година до юни 2021 година Националният инспекторат по образованието (НИО) е проверил 333 просветителни институции от общо 4151. Това оповестяват от министерството на образованието по повод признатите през днешния ден промени в наредбата за институциите, с която финансирането на образователните заведения съгласно качеството се отсрочва за след 3 година

" Данните демонстрират, че при настоящия потенциал и система за работа на Инспектората инспекцията на всички учебни заведения и детски градини ще отнеме към 30 години " , заключават от МОН. Затова съгласно тях явно са нужни промени във функционалностите и/или в потенциала на Инспектората, което може да докара до изменение в закона за предучилищното и учебното обучение, споделят от ведомството.

бе регламентиран преди 5 година с приемането на новия учебен закон. Целта му е чрез инспекции в образователните заведения да изготви  " цялостна самостоятелна експертна оценка " на качеството на предоставяното от тях обучение. Въпросната оценка пък е извънредно нужна за системата, тъй като от нея трябваше в скоро време да зависи частично и финансирането за всяка просветителна институция.

Както " Сега " писа обаче,  Днес кабинетът удължи с 3 година срока за основаване на методология за установяване на просветителните резултати на детските градини и училищат посредством промени в Наредбата за финансирането на институциите, която предвижда да се отпускат пари за повишение на качеството на междинното обучение. Това значи, че учебните заведения у нас ще могат да бъдат финансирани спроед резултатите си едвам през 2024 година

Изискването за внасяне на план за методология за оценка на качеството е в сила от 1 януари 2018 година, а крайният период за приемането й е 30 юни 2021 година " При встъпването си в служба служебният екип на МОН обаче откри, че такава методология не е създадена. Съществува непълен опит за методология, който обгръща единствено образованието сред IV и VII клас, а не цялата просветителна система. Не са налични данните, които са нужни за основаване и одобряване на методологията и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са регистрирани правилно основно значими фактори, които мощно въздействат върху резултатите в учебно заведение. Сред тях са да вземем за пример езикът, на който се приказва в фамилията, и просветителното ниво на родителите. Изобщо не е изработен опит да се създаде оценка на качеството в детските градини ", показват от министерството, добавяйки, че училищният закон изисква методологията да вземе поради оценката от инспектирането, извършено от НИО във всички детски градини и учебни заведения, която, както се оказва, е до на никое място.

" Отлагането на методологията с три години ще даде опция да бъде направено всичко належащо, с цел да може финансирането съгласно качеството на просветителната система да се осъществя по верния метод ", показват от МОН.

 

ПОДКРЕПА

Над 2100 постоянни докторанти могат да получат спомагателни стипендии за 2021 година, откакто Министерският съвет отпусна за задачата 4.5 млн.лв. , оповестиха през днешния ден от просветното министерство. Финансирането се обезпечава от средствата за просвета в централния бюджет за 2021 година и ще бъде разпределено сред докторантите от Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА), Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и 16 държавни висши учебни заведения.

Индивидуална спомагателна стипендия могат да получат позитивно атестираните докторанти до 2 месеца след привършване на атестацията им. Размерът на годишната стипендия ще бъде приблизително към 600 лева за Университета по архитектура, строителство и геодезия и приблизително към 4260 лева за Българска академия на науките. Сумите се изплащат за броя на месеците, за които докторантите са позитивно атестирани.

Според признатите от кабинета през 2018 година промени на Постановление 90 на Министерски съвет от 2000 година средствата за спомагателни стипендии се разпределят съразмерно за всяко виеше учебно заведение и научна институция според одобрена формула. Всяка организация създава правила и критерии, по които разпределя получените средства за докторантски стипендии. Както " Сега " писа, първоначално се очакваше единствено, които вършат най-висока просвета, да получат средства за нарастване на докторнатските стипендии.

Допълнителното финансиране за стипендии, което държавното управление отпуска всяка година на висшите учебни заведения и научните организации, е част от напъните на страната за привличане и задържане на младите учени в страната и за поддръжка за докторантите в реализацията им като качествени преподаватели и откриватели, напомнят от МОН.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР