От около година се води медийна война срещу вносителите на

...
От около година се води медийна война срещу вносителите на
Коментари Харесай

Вносителите на стари автомобили към екоминистерството: Къде отиват парите от екотакси?

От към година се води медийна война против вносителите на коли втора ръка, тъй като ние държим огромен дял – за година у нас влизат към 250 хиляди използвани коли. Това сподели Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносители на коли по. В коментара си по предлагането за увеличение на екотаксите Доросиев насочи въпрос към екоминистерството къде отиват парите от екотакси.

“Защото е упоменато, че в бюджета в България влизат към 3 милиона лв. от екотакси. По последните информации е по този начин. В България годишно се записват към 250 000 автомобила втора ръка и към 25 000 нови. Ако сложим калкулация приблизително по 250 лв. на кола, това са към 62 милиона, а те регистрират единствено 3 милиона. Попитайте къде отиват всички тези пари, къде изтичат? Това за мен е следващата корупционна практика”, псочи той.

Според Доросиев би трябвало да се сътвори фонд, в който тези пари да влизат транспарантно: “За автомобил на 5 години се заплащат 500 лв. налог. Крайно време е който кара по-нов автомобил, той да заплаща по-малко, добави той. Вносителите са “за” обновяването на автопарка у нас, тъй като българите карат най-старите коли в Европа. В огромните градове хората карат огромни и скъпи коли, само че в дребните обитаеми места могат да си разрешат коли най-много до 5 хиляди лв. и всеобщо се внасят над 15-годишни автомобили”.

“Ако един автомобил е над 20 години – по тази причина е и такава статистиката в България, че ние караме доста остарели коли, множеството коли са над 20 години, той заплаща в страната към 20 лв. налог. Това значи, че той няма интерес да хвърли автомобила за преработване, да го съобщи, а той седи пред блока. Може да се кара веднъж в годината, само че той цялостни пред блоковете пространството”, коментира Любомир Доросиев.

“Никъде по света няма рециклиращи продуктови такси като събираните по пунктовете на КАТ”, категоричен е той. В положителните практики, по думите му, въпросната екотакса попада в данъчната ставка на автомобила към Общината и отива за екоцели по други механизми.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР