От огромно значение за всички нас е тези избори да

...
От огромно значение за всички нас е тези избори да
Коментари Харесай

Румен Радев: Важно е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство

От голямо значение за всички нас е тези избори да излъчат стабилно и отговорно управническо болшинство, което да се заеме с неотложните промени и вземането на стратегически за страната ни решения. Това сподели президентът Румен Радев при започване на срещата с представители на институциите, виновни за подготовката и провеждането на идните на 2 октомври предварителни парламентарни избори.

„ Важно е също по този начин това болшинство да се употребява с висока легитимност. А тя идва от висока изборна интензивност. Високата изборна интензивност изисква както дейна акция и ангажираност на партиите и на претендентите за народни представители с ясни стратегии и послания за привличане на гласоподаватели, по този начин виновна работа на изборната администрация и страната, даващи убеденост в честността, прозрачността и достъпността на изборния развой. На първо място това значи повишение на доверието в машинния избор. Машинното гласоподаване потвърди своята успеваемост за фрапантно понижаване на недействителния избор, както и броят на сбърканите и манипулирани протоколи способства и за понижаване на купения избор ", добави Радев.

Заяви, че е нужна дейна осведомителна акция за машинното гласоподаване.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова регистрира като проблем съхранението на машините за гласоподаване.

Друг проблем за ЦИК е гласуването в чужбина и по-точно приемането на изборните протоколи, тъй че членовете на изборни комисии да не чакат до сутринта.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че ще употребяват всички положителни практики за застраховане на законосъобразното протичане на изборния развой. Стремеж е да се спрат новите практики за деформиране на вота на гласоподавателите и да се показват пред закона отговорните за тях.

Министерство на вътрешните работи е основало проект за деяние, дилемите са разпределени, сподели Демерджиев.

В работната среща вземат участие ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, служебният заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното ръководство, Главна дирекция „ ГРАО “ в Министерството на районното развиване и благоустройството и на „ Информационно обслужване “ АД.

Служебното държавно управление към този момент утвърди разноските по подготовката и произвеждането на изборите.

Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лв.. Народно събрание не гласоподава смяна в изборния кодекс и гласуването ще е единствено с машини в секциите с над 300 гласоподаватели.

Ще бъдат отпечатани и бюлетини, които ще влязат в приложимост, в случай че машината откаже, тъй като не може да се заменя. Прогнозните планове сочат, че към 800 ще са секциите в чужбина, в над 65 страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР