От офиса на НАП в Сливен напомнят, че до 31

...
От офиса на НАП в Сливен напомнят, че до 31
Коментари Харесай

Над 2 милиона лева са възстановени на сливналии, ползвали различни облекчения

От офиса на Национална агенция за приходите в Сливен припомнят, че до 31 март физическите лица могат да употребяват отстъпката от 5%, само че не повече от 500 лева от налога за довнасяне погодишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, жителите би трябвало освен да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, само че и да платят налога за довнасяне, понижен с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Данъчните предлагат на потребителите да ревизират онлайн за съществуването на остарели отговорности.

Близо 8500 подоходни заявления към този момент са подадените в офиса на Национална агенция за приходите в Сливен, като над 6 200 са изпратени електронно – с личен идентификационен код (ПИК) на Агенцията или с електронен автограф. Продължава да пораства процентът на избралите отдалечения метод за осъществяване на задължението за обявление на приходите от предходната година и възнаграждение на съответния налог.

Същевременно от приходното ведомство в града са възстановили от началото на годината досега повече от 2 милиона лв. поради разнообразни данъчни облекчения. Средствата са постъпили по сметките на над 3 200 поданици на региона с право на данъчно облекчение, най-често за деца под 18-годишна възраст. Сред употребените благоприятни условия за понижаване на дължимите налози са още: ремонтни действия в жилището, употребен ипотечен заем от млади фамилии, удостоверения за понижена продуктивност, подписана застраховка „ Живот “ и други Подадените документи с право на данъчни облекчения се обработват и преглеждат предпочитано, прецизират от териториалната дирекция на Агенцията.

Най-бързо и елементарно декларирането и заплащането на отговорностите става през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите гратис, или с дипломиран електронен автограф (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от авансово попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти, приходи от наем – при отдаване на парцел на юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация е належащо данъкоплатците да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това се постанова, след което да я изпратят, поучават от Национална агенция за приходите.

Срокът за декларирането на приходите и заплащане на налога за довнасяне тази година е 2 май 2023 година, тъй като 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните заявления могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на Национална агенция за приходите или в някои пощенски станции, където непосредствено ще бъде публикуван входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи от уеб страницата на Национална агенция за приходите - https://nra.bg/ или на телефони: 0700 18700, 044/610 100, на цена, съгласно по цената на телефонния оператор.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР