От ОД МВР-Варна разпространиха полезна информация как да реагираме, ако

...
От ОД МВР-Варна разпространиха полезна информация как да реагираме, ако
Коментари Харесай

ОД МВР-Варна със съвети как да реагираме, ако ни застигне буря

 От ОД МВР-Варна разпространиха потребна информация по какъв начин да реагираме, в случай че ни застигне стихия. Ето и препоръките:

Ако се намирате измежду природата по време на гръмотевична стихия, постарайте се да застанете надалеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При съществуване на изсъхнал предмет, седнете върху него.

Ако сте навън, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като компактно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте железни предмети, те притеглят гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте встрани от железни структури, огради, парапети и други железни заграждения.

Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете минимум на 3 метра във вътрешността от входа и се старайте да има най-малко метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн неотложно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

Когато се намирате в къща или на работното място, би трябвало да изключите от мрежата тв приемника, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте надалеч от чешми, балконски порти, прозорци.

По време на пътешестване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на придвижване, проверете гумите на колата, в случай че са обгорели, могат да се спукат.

Незабавно легнете на земята, в случай че почувствате изтръпване на части от тялото вследствие на ел. напрежение.

За отбрана от директно попадане на мълнии се построяват мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната апаратура на всяка постройка би трябвало да бъде от време на време проверявана.

При градушка потърсете неотложно заслон, огромните ледени парчета могат да ви причинят контузии и пострадвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР