От обявеното преди месеци пенсиониране на около 4 хиляди учители

...
От обявеното преди месеци пенсиониране на около 4 хиляди учители
Коментари Харесай

Бардак ли сме или държава?

От оповестеното преди месеци пенсиониране на към 4 хиляди учители т.г. и очертаващия се голям вакуум от училищен фрагменти не произтече нищо действително. Министърът на образованието фанфарно разгласи, че новата образователна година ще стартира със стопроцентово заети училищен места! Фокус-мокус препаратус! За да не се състои цялостният неуспех на страната ни в просветното дело и да лъсне цялостният отлив на млади учители от тази към този момент рискова специалност, подлежащи на пенсиониране фрагменти очевидно са били призовавани патриотично, макар някакъв си там закон, да продължат да учителствуват. За да не се сдава фронтът. И към този момент изпратени тържествено от колективите си с родопски одеяла и термоси в пенсия учители, се завръщат още веднъж в школата, с цел да продължат да образоват българските деца. И сякаш стопроцентово са заети към този момент вакантните училищен места по хвалбата на министъра. А в това време от инспектората в Пловдив не престават да се афишират десетки вакантни места в учебните заведения от района. Без да се упоменават специалности постоянно.
Така е в асеновградската ПГ "Патриарх Евтимий ", по този начин е и в ОУ "Петър Берон " в първомайското село Буково, където са оповестени по съвсем таен метод шест вакантни училищен места по общообразователен предмет. Без обаче да се оповестява на претендента - незает преподавател, кой е тайнственият образователен общообразователен предмет. Такива обявления биха правили работа по времето на Хаджи Генчо и килийните учебни заведения, само че не и в страна член на Европейски Съюз, където със закон е обезпечен достъпът до информация.
И тук поражда въпросът що за страна сме.
А че не сме страна като страна, излиза наяве и от другите сфери в живота.
Чухме да вземем за пример информация за пренатеганата с ясно каква цел история с блъснатата електрическа триколка в Харманли от бащата на президента. Съставеният в началото акт на лидера на транспортното средство бил по напътствие "отгоре " изменен, съставилият го в началото пътен служител на реда дисциплинарно е уволнен, ще бъдат осъдени и други, следствието ще се точи, а медиите ще го разясняват пищно. В същото време изтече информация, че лидерът на триколката си признал, че като болен виждал единствено силуети по пътя. В коя страна ще се допусне болен човек, който вижда силуети, да е участник в натоварено градско придвижване с транспортно средство? Кой му е дал книжката за дееспособност и какъв брой пъти е спиран за инспекция дали здравословното му положение дава отговор на опцията му да кара?
Не се сещам за друга страна, която ще разреши такова безхаберие при нарушаването на законите за придвижване по пътищата.
Както не се и сещам коя ще е тази страна, в която се афишират състезания за вакантни училищен места, без да се оповестява на претендентите по кой образователен предмет са те! На какво обричаме хилядите младежи, завършващи университети? На какво обричаме хилядите деца, които през вчерашния ден прекрачиха за първи път учебния предел? Бардак ли е това или страна?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР