От общо кандидатствалите 45 български общини в третия конкурс по

...
От общо кандидатствалите 45 български общини в третия конкурс по
Коментари Харесай

91% от кандидатствалите в третия конкурс по инициативата WiFi4EU български общини получават финансиране

От общо кандидатствалите 45 български общини в третия конкурс по самодейността WiFi4EU, 41 общини получават финансиране в размер на 615 000 евро. Това стана ясно от оповестените през днешния ден от Европейската комисия резултати.

По броя на получените ваучери в този конкурс България се подрежда на 16 място, само че извоюваните ваучери в трите състезанието – 227, слагат страната ни преди всичко по дял на общините, обхванати от самодейността. 246 общини са записаните на портала на самодейността, а общо 86% от общините в страната са спечелили ваучери за създаване на високоскоростен безжичен интернет на публични места.

В този конкурс са подадени 8 318 кандидатури и бюджетът от 26, 7 млн. евро ще бъде разпределен за финансиране на 1750 общини от целия Европейски съюз, Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU предизвиква свободния достъп до безжична интернет връзка за жителите на публични места, в това число в паркове, площади, публични здания, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа.

От България отвън самодейността остават 38 общини, като 19 от тях към момента не са показали интерес и не са се записали на портала.

В случай на предпочитание, всички общини, които не са получавали ваучер до този миг ще могат да вземат участие в състезанията през 2020 година

Анализът на присъединяване на българските общини в трите, извършени състезанието демонстрира, че Южен централен регион е с максимален % финансирани общини от трите състезанието, 92% или 54 от 59 общини са получили ваучери за безвъзмезден интернет в размер на 15 хиляди евро.

На второ място се подрежда Югозападен регион с 88%, или финансирани 46 от общо 52 общини.

Третото място държат два региона - Североизточен и Северен централен с 86% общини, съумели да се включат в самодейността. В Североизточен регион има финансирани 30 от 35 общини, а в Северен централен 31 от 36 общини са получили ваучер.

Северозападен регион заема четвърто място с 80% общини, включени в самодейността или 40 от общо 50 общини. Пето място е отредено на Югоизточен регион със 79% общини, съумели да се включат в самодейността (26 от общо 33 общини).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР