От общината съветват туристите да не използват пътя. Разчистването ще

...
От общината съветват туристите да не използват пътя. Разчистването ще
Коментари Харесай

Нови Интензивни Порои! Бедствено Положение В Части На България!

От общината поучават туристите да не употребяват пътя. Разчистването ще стартира, когато времето се успокои. По-късно през днешния ден се чака в Родопите още веднъж да вали.

Заради проливните дъждове е оповестено отчасти бедствено състояние и в няколко села в Девинско, осведоми bTV.

Община Девин разгласи отчасти бедствено състояние поради селата Осиково, Чуреково и Михалково. Обстановката в селата е усложнена, достъпът до селата е усложнен.

Пътят за Осиково продължава да е непристъпен. По шосето има съществени наноси.
Движението по пътя Девин - Кричим е възобновено.

Към момента няма данни за потърпевши или бедстващи хора в региона.

Междувременно ситуацията в община Тетевен последователно се възстановява.Припомняме, на 30 юли, понеделник, бедственото състояние в общината беше анулирано след съвещание на Общинския спешен щаб и с заповед на кмета на Община Тетевен.

Заради поройните дъждове от последните дни са се покачили равнищата на реките Вит и Осъм в област Ловеч. Реките обаче не са прелели от коритата си. Има и задействани свлачища и наводнени пътища в региона. Работата по почистването на засегнатите от дъждовете региони продължава.

Проливните дъждове нанесоха съществени вреди и в Еленския балкан. През нощта пороят увеличи доста равнището на река Веселина, която минава през село Дрента.

Реката е преляла и е откъснала два дървени моста. Няколко къщи в селото са откъснати и до тях няма достъп.

Нивото на реката почнало да се покачва през нощта и водата отнесла двата моста безусловно за няколко минути. Проливните дъждове засилили и свлачища на няколко места в селото. Земна маса е паднала на пътното платно, само че след това е била почистена, тъй че платното за придвижване да е чисто при положение, че до хората би трябвало да доближат полиция, пожарна и незабавна помощ.

Жителите на селото са мощно обезпокоени, че при идващия проливен дъжд коритото на реката може още веднъж да прелее и вредите да бъдат по-сериозни.

Стана ясно и че проливните дъждове са нанесли вреди и в град Неделино, област Смолян. Заради пороя там се е задействало свлачище, което е наложило евакуацията на хора. Семейство от града към този момент втори ден не живее в дома си, тъй като земна маса падна върху къщата. От бедствието са застрашени и други къщи в квартала.

Пороят е нанесъл и други съществени вреди по инфраструктурата на града и в някои села в община Неделино. Щетите към този момент се разказват от комисия, търсят се и средства от междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Според жителите на Неделино повода за случилото се е неприятното отводняване на екопътека.

Река Янтра също е преляла. Бедствието е станало край Габрово. Само за час в региона на квартал " Ябълка " са се излели сред 30 и 35 литра дъжд на квадратен метър.

Вследствие на пороя са разрушени цели 300 метра от улицата. Наноси от дървета, отпадъци и камъни са запушили дерето, което е трябвало да води стичащата се дъждовна вода в реката.

Пострадали хора няма, наводнени са приземни пространства и изби.

Опасностите от наводнения в страната остават в цялата страна. Синоптиците предизвестяват за заплаха от наводнения през денонощието за реките Черни Искър и Бели Искър. По водосбора на река Марица има заплаха за притоците Луда Яна и Въча. Метеоролозите сигнализират и за заплаха при планинските притоци на Струма и Места, написа Нова.

Дъждовното време порази и Румъния. Заради проливните дъждове имастотици наводнени къщи и дворове.
При бедствията почина и стара жена.

През миналата нощ пожарникари са изпомпвали вода от стотици наводнени жилища и изби, осведоми Българска национална телевизия. В североизточния окръг Нямц управляващите са евакуирали краткотрайно няколко души поради заплаха от наводнения.

Властите издадоха предизвестие за рискови метеорологични условия в 66 обитаеми места в 25 окръга. Те поучават хората да не се доближават до крайбрежията на реки и да не прекосяват бързо течащи води.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР