От Областната организация на БЧК – Варна организираха кръгла маса

...
От Областната организация на БЧК – Варна организираха кръгла маса
Коментари Харесай

Стартира масова кампания за ДОБРОВОЛНО кръводаряване!

От Областната организация на БЧК – Варна проведоха кръгла маса за проблемите с кръводаряването и имат съответни оферти по какъв начин да се насърчи безвъзмездното донорство у нас. Един от методите са опрощаване на здравноосигурителни вноски за постоянните кръводарители, данъчни облекчения, както и няколко дни в допълнение към годишния отпуск.

С какви проблеми се срещат медиците и какво мислят работодателите по въпроса?

Медицинските екипи на Кръвния център във Варна излизат все по-рядко за проведени кръводарителски акции във компании и предприятия. Често наличното количество от кръв и кръвни артикули е на сериозния най-малко.

Много хора, които влизат в лечебни заведения за интервенции, са принудени да молят близки и другари да дарят кръв за тях.

Други обаче, които нямат кого да помолят, остават без избор и се постанова да употребяват услугите на кръводарители на черно.

Липсата на задоволително кръводарители и безизходицата, в която попадат мнозина, води до преуспяване на черния пазар с кръв. Цената на банка кръв у нас варира сред 60 и 500 лв.. Всички знаят кои са търговците, само че никой не може да ги спре, а и те постоянно имат подготвени отговори.

Неправителствени организации излязоха с оферти към страната по какъв начин да насърчи доброволното донорство. Сред тях са данъчни облекчения, опрощаване на здравни вноски за 6 месеца или няколко дни заплатен отпуск в допълнение. В бизнеса имат свои визии по какъв начин да се подтиква безвъзмездното кръводаряване.

Ако от всяко семейство най-малко един човек подарява кръв постоянно през годините, няма да има дефицит на кръвни артикули, споделят медиците.

Предложенията на БЧК във Варна, както и на доста медици, ще бъдат прегледани в Парламентарната комисия по опазване на здравето. Най-добрите оферти ще бъдат обединени, с цел да се изготви подобаваща нормативна уредба.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР