От Областната дирекция на МВР във Враца излязоха с апел

...
От Областната дирекция на МВР във Враца излязоха с апел
Коментари Харесай

Полицаи: Внимание! Алоизмамниците често сменят сценария

От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Враца излязоха с зов към жителите да бъдат изключително бдителни във връзка със зачестилите случаи на телефонни измами. Обикновено измамниците се обаждат на домашните телефони и употребяват разнообразни сюжети. Най-популярният от тях е “пътно-транспортно произшествие с родственик ”. Те описват, че е станала злополука, при която ваш родственик (син, щерка, внук или различен близък) е умъртвил човек и неотложно би трябвало да бъде предадена избрана сума пари, с цел да не бъде арестуван. Често пъти измамниците предизвестяват да не се обаждате в полицията и бързо изпращат медиатор, който да прибере парите. По същия метод може да ви бъдат поискани суми за освобождение на колет от непосредствен в чужбина, за преференциална договорка с материали, които по-късно да продадете на по-висока цена, за облага от лотария, откуп за похищение и други. Запомнете, че измамниците неведнъж сменят сюжетите.

Обикновено измамниците притискат хората бързо да предадат парите, като стартират договаряния за огромни суми, а по-късно склоняват на отстъпки. Ако на вашия домакински телефон се обадят непознати и ви изискат пари, без значение по какъвто и да е мотив, не бързайте да предавате назованите суми. Помолете за малко време и неотложно позвънете в полицията.

Ако ви позвъни ваш непосредствен, първо се пробвайте да изясните обстановката. Телефонните измамници са доста изобретателни и прекомерно постоянно артистично играят роля на ваш родственик, който е потърпевш, с цел да ви хвърлят в суматоха и да предадете поискана сума. Настоявайте за персонална среща, питайте за имена и събития, които вашите близки знаят. Свържете се с други познати и родственици.

Не споделяйте никаква персонална информация със събеседниците си по телефона, тъй като измамниците доста остроумно по-късно могат да я употребяват, с цел да ви заблудят. Не приемайте да носите пари в други градове.

Не се тормозете, че сте следени или проучвани от причинителите те сортират жертвите си на инцидентен принцип. Проявете гражданско съзнание и разкажете за механизма на измамите на свои близки и родственици, за да се предпазят от този тип закононарушения.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко подозрение търсете помощ от полицията на телефон 112. По тематиката Баба заплати за защита на привиден служители на реда с пари и бижута

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР