От няколко седмици пациенти сигнализират за липсващи лекарства в аптеките.

...
От няколко седмици пациенти сигнализират за липсващи лекарства в аптеките.
Коментари Харесай

В аптеките липсват лекарстав за кръвно

От няколко седмици пациенти алармират за изчезнали медикаменти в аптеките. Най-често недоволствата са за лекарства за високо кръвно, сърдечни и онкологични болести. Някои от тях се оказаха краткотрайно спрени от продажба, оповестява Нова тв.

" Не бих споделил, че има напрежение измежду пациентите, само че обстановката по никакъв начин не е приятна. За страдание това в действителност се случва все по-често и дефицитът обгръща по-голям брой медикаменти от преди ". Това съобщи Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Запитан по какъв начин се оправят в тази обстановка, той отговори: " Обикновено връщаме пациентите за смяна на лекуването, когато това е допустимо. Опитваме се да даваме информация, когато има такава ".

Миглена получава признаци на заболяване на 23 години, само че с диагноза се снабдява, едвам когато навършва 30 години. Диагнозата е лупус. " Мит е, че ревматологичните болести засягат единствено възрастните хора. Напротив - те засягат главно младежи в дейна възраст и все по-често, за жалост, деца. Може да бъде обиден мозък, бял дроб, сърце, бъбреци, съединителна тъкан ", сподели Миглена Иванова.

Вече с диагноза, лекуването стартира. С високи дози кортикостероиди и циклостатик прилаган и при онкоболни, изяснява Миглена. Днес, е към този момент на поддържаща терапия - с медикамент гнетящ имунната система. Медикамент, който от няколко месеца в България липсва.

Преди месец от Сдружението за развиване на българското опазване на здравето основават уебсайт, на който всеки може да подаде сигнал за изчезнало лекарство. Получените сигнали за този интервал, са към този момент над 100 за 30 медикамента.

" Пациентите могат да подават сигнал за!!! изчезнали медикаменти, които се заплащат от Здравната каса ", разяснява Боряна Ботева от Сдружението за развиване на българското опазване на здравето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР