От няколко седмици има едно безспорно събитие в литературните кръгове

...
От няколко седмици има едно безспорно събитие в литературните кръгове
Коментари Харесай

„Банкоматите станаха новите икони, пред които се молим”

От няколко седмици има едно несъмнено събитие в литературните кръгове и поетичните среди и това е „ Зелда” – новата стихосбирка на Елин Рахнев. Близо 10 години след паметната „ Канела”, Елин основава „ Зелда” в продължение на 4 години. Поетът, който рядко се съгласява да приказва с публицисти, се срещна с Петя Дикова.

Първите два тиража на „ Зелда” бяха разпродадени преди стихосбирката да стигне до книжарниците. Затова водещата попита поета, нарекъл „ обеците ти” – „ wifi на сълзата ми”, от какво е банкрутирал. „ От сенките на неприятните хора, от вярата (принципно) в хората, от несъответствията с пейзажа, тъгата по обичани другари, които си отидоха” – замислено дава отговор Елин.

В стихотворението „ Блус”, оповестено в „ Зелда”, Рахнев написа:

-->

„ Напълно банкрутирах от сантименталност. И от ден на ден съм надалеч от всеки и от всичко.

Вероятно по този начин е трябвало. Това е някаква вътрешна, естествена реакция на клетките

ми. …

Все повече боли. И е студено. Разпадам се и знам, че няма връщане. Това няма нищо

общо с поезията, с недоносените есенни листа, които съм възпявал. Това е тотална,

радикална, политематична неспособност да си тук. Пълно противоречие със всички

сходства. Това е контракция на душата. Това е ято от недопети птици, затворени в

бутилка. Това е джимито морисън, публикуван от пайнер.”

Попитан какво е „ джимито морисън” да е публикуван от компанията, която издава поп фолк музика, писателят отсече: „ Това е краят на света, най-вероятно.”

Още фрагменти от хитовата стихосбирка, както и на кого е отдадена „ Зелда”, вижте във видеото:

Казва, че „ Зелда” е онази, която не му дава мира, „ примата на лудите” и си изяснява нервността към новата му стихосбирка по този начин: „ Последните 10 дни това, което се случва със „ Зелда”, силата, хората (…) още веднъж ми дават някакъв смисъл за още малко живеене. Едни хора са съпричастни с мен и едни хора имат вяра, че този свят към момента може да бъде една концепция по-красив.”

Провокирана от колоритните изрази, които Рахнев вкара посредством публикациите си – „ спортен екип култура” и „ фитнес интелигенция”, Дикова го попита къде вижда „ чалгарщина”. „ Навсякъде” – сбит бе поетът, „ в походка, в каране на кола, в другарство между тях, в нечисти погледи, в говоренето на „ ти” с непознати. Чалгата от дълго време не е музика, от дълго време мина през извънредно доста неща и се насели може би на всички места в организмите ни. И съгласно мен това няма оправяне.”

Ето какво ще има в новия брой на COOL…T:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР