От няколко седмици граждани на район Южен в Пловдив протестират

...
От няколко седмици граждани на район Южен в Пловдив протестират
Коментари Харесай

Протест срещу презастрояване пред община Пловдив

От няколко седмици жители на регион Южен в Пловдив стачкуват против застрояването на свободната повърхност сред блоковете им в и без това най-гъсто заселения квартал на града , само че през днешния ден тяхното неодобрение завладя пл. " Стефан Стамболов " и новият кмет Здравко Димитров за пръв път се изправи пред гневното голям брой. " Бомба със закъснител " назова той обстановката, която се е оформила още от Подробния организационен проект от 2005.та година, само че фитилът е разпален през януари тази година със строително позволение за терена. Докато, прочее, хората стачкуват, а един възрастен мъж даже получи инсулт и умря при един от митингите, теренът за бъдещата кооперация към този момент е ограден, вътре копаят багери, а камиони изнасят пръстта.

Околните блокове са от средата на 80-те, измежду тях има пет и осем етажни, а строителното позволение дава право за осем етажна постройка. Според протестиращите, които са основали и предприемчив комитет, никой не ги е уведомил през януари, когато се дава строителното позволение и в този момент те са сложени пред приключен факт. Те са подали сигнал за неуточнен статут на земята в Специализираната прокуратура и чакат инспекция и вероятно акт за прекъсване на градежа, а в случай че това не е допустимо, най-малко да бъде застроена по-малка част от терена, който е единствената зелена повърхност в региона и, въпреки и неуредена като парк, е място за игра на децата. 

Кметът Здравко Димитров предложения инициативния комитет и близо час в заседателната зала на общината протекоха диалозите, протестиращите се срещнаха с документите и, въпреки и да хранят големи подозрения към метода на смяна в Подробен устройствен план през 2005-та и да недоволстват, че не са били известени за строителното позволение, издадено през януари тази година, те одобриха идната стъпка, препоръчана от кмета- да им провежда и да бъде хазаин на среща на протестиращите с инвеститора- притежател на 9 декември от 13 часа. 
Подобно напрежение в Пловдив, който се задъхва от липса на свободни площи и напор на нови поданици и вложители, стартира да се случва все по-често, а съгласно новия кмет, " бомбите със закъснител " не са една или две. Опитът от предходни сходни обстановки демонстрира, че в множеството случаи вложителите не престават градежа си. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР