От няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Европейския

...
От няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Европейския
Коментари Харесай

Ще се сбъднат ли апокалиптичните фантазии за коронавируса?

От няколко седмици броят на инфектираните с ковид в Европейския съюз се усилва. Редица вирусолози, а и доста публицисти тръбят за гърмеж на инфекциите и предсказват втора вълна, която щяла да е доста по-сериозна от първата. Ако се доверим на данните от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите в Стокхолм (ECDC), ще забележим, че няма учредения за сходна суматоха. Това написа в собствен разбор журналистът Бернд Ригерт за Дойче веле, показан от БГНЕС.
От тези данни се вижда, че броят на инфекциите не пораства на всички места в цяла Европа, а единствено в десетина огнища, които могат да се локализират. В по-голямата част от Европейски Съюз броят на новите инфекции се задържа на релативно ниско равнище.
Задача на политиците и на здравните системи е да изолират огнищата на болест и да прережат веригите от инфекции, които потеглят оттова. За задачата биха могли да се вкарат лимитирани ограничения за сигурност, както направиха в Барселона, Лисабон, Люксембург или Антверпен. Цялостно заключване или затваряне на границите на цели страни е изцяло излишно. Не пътуванията са проблем, а държанието на хората на съответни места в чужбина или в родните им страни.
Вместо да затваряме граници, което е най-лесната работа, би трябвало да се усилят потенциалите за всеобщо и постоянно тестване, тъй че огнищата на болест да се откриват допустимо най-рано. Проверката на идващите от чужбина по немските граници е единствено част от това, което би трябвало да се извърши. А сходно тестване би трябвало да се прави по всички вътрешни и външни граници на Европейски Съюз.
Туристите не са по-заразни от другите
Пътуващите не са по-опасни от празнуващите младежи в Берлин, от учениците в някой дребен град или от служащите в някоя касапница.
Както споделят вирусолозите, нови гърмежи на COVID-19 могат да се появяват на всички места. И това няма нищо общо с държавните граници или пък с националността на хората. С други думи - учениците, студентите и преподавателите, които се завръщат след лятната почивка в учебни заведения и университети, би трябвало постоянно и нагъсто да се тестват. Същото важи за детските градини, за чиновниците в огромни и дребни компании, за администрацията, управляващите, лечебните заведения и домовете за възрастни хора.
Ясно е, че това ще съставлява огромно изпитание. А за толкоз доста проби са нужни и доста пари. Вярно, само че в дълготраен проект ще излезе по-евтино, в сравнение с в случай че още веднъж да бъде сложено цялото общество под карантина. Европа не може да си разреши втори или трети огромен локдаун. Един взор към ужасяващите индикатори в стопански проект стига, с цел да бъде разбрано това: единствено в Германия икономическият спад при първата вълна през март и април е бил от 10%. Подобно нещо не трябва безгрижно да се предизвика.
Има и друга причина, която демонстрира, че няма място за суматоха. Данните на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите сочат, че така наречен свръхсмъртност (т. е. смъртните случаи, регистрирани над нормалните показатели) е на релативно ниско равнище. Междувременно в лечебните заведения на страните от Европейски Съюз към този момент би трябвало да има задоволително потенциал и интензивни кревати, с цел да могат да бъдат лекувани инфектираните с ковид . А там, където това още не е реалност, би трябвало да се подхващат съответните дейности. Всичко това несъмнено ще е по-евтино, в сравнение с стопанската система още веднъж да бъде запратена в глуха улица.
А останалата част от света?
Със успокоение и сдържаност ще би трябвало да преодолеем втората, третата и всяка последваща локално лимитирана вълна от пандемията. Ефикасна ваксина , която би могла да отбрани цялото население, не се задава, а може и в никакъв случай да не бъде основана. Ще би трябвало да живеем с вируса, без непрекъснато да се стряскаме от апокалиптични мечти. Хора ще продължат да се заразяват, ще продължат и да умират от вируса. Но и това не трябва да бъде причина за суматоха в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР