От няколко месеца в медиите периодично и съвсем не случайно

...
От няколко месеца в медиите периодично и съвсем не случайно
Коментари Харесай

5 неща, които научихме от подслушаните разговори

От няколко месеца в медиите от време на време и напълно не инцидентно се публикуват звукозаписи с гласа на премиера Бойко Борисов. Безспорен факт е, че са правени в неофициална среда, евентуално даже в най-личното пространство на министър-председателя. Анонимният създател несъмнено е бил или пък към момента е в тесния кръг от доближени на Борисов. В същото време достоверността на записите към този момент се удостоверява от механически експертизи, както и от самите участници в диалозите с премиера. Въпреки многото неизвестни, от подслушаните думи на Борисов научаваме няколко неща от кухнята на неговото ръководство, положението на страната, както и персоналните му черти. 

1. Срастването на изпълнителната със съдебната власт

В първия запис, който се появи в уеб страницата " Афера " на 12 юни, чуваме, че Борисов е чудесно осведомен с бъдещи дейности на прокуратурата. " А това за къщите за посетители по какъв начин се движи? Да, това сутринта аз съм го разпоредил...Да видиш стотина-двеста къщи за посетители по какъв начин ще приберем...Дааа, на Манолев ще изгори, ще му издигнат днеска или на следващия ден обвиняване. Ще го съсипят. Аз го предизвестих! ", споделя премиерът на своя незнаен събеседник. Очевидно диалогът е записан няколко дни преди 25 април 2019 година, когато държавното обвиняване фактически притегли към наказателна отговорност някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев за непозволено получени еврофондове за къща за посетители, която се употребява за персонално имение.

В този интервал Борисов е водил и другарски диалози с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, както и с неговия тогавашен заместител, а след това правоприемник на поста Иван Гешев. " Сутринта имах същия случай. И Влади Горанов, Сотир, Гешев (не се чува) по телефона и се смеят, а аз с такова наслаждение им изяснявам за сътрудника германец, че в резултат на моята дивотия всичко се случило. Накрая Гешев ми вика: " Абе, аз обичам да се вършим на вманиачен, но Вие, господин министър председател, май се вършиме доста сполучливо ”. Не, бе, крещя, брат ми – елементарен съм и ми е елементарно! ", споделя Борисов.

С сходно приятелско послание - " братиньо ", министър председателят се обръща в персонален диалог и към сегашния ръководител на Конституционния съд и също някогашен основен прокурор Борис Велчев.  " Мое да пиеме едно кафе на следващия ден ", предлага му също Борисов. В неофициален диалог двамата разискват разпределяне на средства за ремонт на крило на Университета за национално и международно стопанство. Случаят закупи медийна известност на 24 април 2019 година, когато евентуално е изработен и записът. За диалога с премиера призна самият Велчев пред " 24 часа ".

2. Борисов е незаобиколим фактор в бизнеса

От подслушаните диалози излиза наяве, че Бойко Борисов е незаобиколим фактор в едрия бизнес. В първия оповестен запис министър председателят се заканва " да размаже физиономията " на притежателя на компанията " Еврохолд ". " Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „ Еврохолд ”, на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене, това е доста значимо! ", подрежда премиерът на индивида насреща, който очевидно дава отговор за медийна стратегия. За инспекция на Комисията за финансов контрол срещу „ Еврохолд България “ АД и три застрахователни сдружения от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 година Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала съглашение за покупка на  " ЧЕЗ България ". В края на м.г. обаче Комисията за защита на конкуренцията не разреши продажбата.

Борисов припомня, че би трябвало да се преценяват с него даже на партньора си по карти и някогашен началник на " Лукойл България " Валентин Златев. В различен звукозапис се чува премиерът да беседва по телефона с човек, който назовава Валентин Василиевич: " Ама с тия двамата Корнела и Радев... са огромни сладури. И тъй като на всички места приказват, че ти си им главният тил, никак не е прелестно ", споделя Борисов и продължава: Ама в случай че искаш на следващия ден вечер, в случай че си тука, мини да ме видиш. Еее, когато ти е на кеф на тебе...Но мисля, че сред редовете ме разбра, изключително за...едната! Особено за едната! ". Премиерът поддържа връзка неофициално с хора от най-едрия бизнес - в което няма неприятно, казусът е, че ги заплашва да не поддържат политическите му съперници.

На този декор не е изненада, че довчерашният любимец на властта Валентин Златев стана цел на прокуратурата и държавното управление. Коалиционният сътрудник на Борисов - Валери Симеонов, намерено сподели, че след удара против хазартния бос Васил Божков следва подобен против Златев. Управляващата партия пък се впусна да основава нови данъчни хранилища и държавни бензиностанции, което удря върху бизнеса на " Лукойл " у нас. А Златев беше привикан на разпит в профилираната прокуратура.

3. Държавни пари отиват за частен интерес

Съменията, че Бойко Борисов в качеството му на министър председател разпределя пари от бюджета еднолично значително се удостоверяват от изтеклите записи. Това ясно проличава в диалога му с Борис Велчев за ремонта на УНСС. " Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, щото би трябвало да му построиме и хотела ", споделя премиерът по адрес на някогашния ректор на университета Стати Статев. Става дума за абсурда от 23 април 2019 година, когато УНСС изпрати отворено писмо, в което заплаши с банкрут, ако правителството скоро не обезпечи средства за построяването на новото крило на образователното заведение.

Вузът в действителност е получил за плана 4.5 млн. лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, само че настояваше страната да му даде още 7.5 млн. лева съфинансиране. След това обаче Агенцията за държавна финансова ревизия извърши инспекция по разпореждане на Борисов. " С този Стати на УНСС беше...Щот аз му споделих - на следващия ден ще дойда, ще ти дам парите, само че редом с това въвеждам АДФИ и от хотела ти в Гърция дотука ще дойдат по това... Аааааа, крещя, сладур подобен... ще ме притискаш! ", споделя премиерът в изтеклия запис. В последна сметка инспекцията на АДФИ откри редица нарушавания при осъществяването на публичната поръчка за градеж на нов корпус на вуза, с което са създадени предпоставки за незаконосъобразно разходване на обществени средства.

Значи ли това, че Борисов е бил наясно за кражба на обществени средства в частен интерес, само че въпреки всичко държавното управление е отпуснало пари? Докато е ректор на УНСС, Стати Статев афишира в пубичната си декларация за имущество и ползи, че има парцел в Гърция. По всичко проличава, че министър председателят счита, че парите за построяването на нов корпус на университета ще отидат точно за недвижимата благосъстоятелност на ректора.

В последния изминал запис пък чухме: " 20 млн. лева..Толкова, колкото дадох на Генчо Начев (шефът на УМБАЛ " Света Екатерина) да си дострои болничното заведение ". Говоренето на Борисов в първо лице, само число за отпуснатите средства е показателно за отношението му към парите на българските данъкоплатци.

4. Простотията оправдава всичко

Едва ли някой разумен човек би се хвалил с простотията си. Според българския министър-председател обаче слабият разсъдък не е минус, а в противен случай - нещо позитивно, което оказва помощ в политиката. " То е кофти да си комплициран. Аз съм като тея старите трактори - какво му сипеш, той си пърпори и си върви ", изяснява Борисов по отношение на гаф на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Дори поучава и тя да се оправдава за своите неточности с простотията си: " Просто Цвета да каже: „ Аз съм елементарна кърджалийска ***** (бел. ред редакцията цензурира думите) и не мога да различавам сред всеобщо изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта дивотия ". И по този начин... "

Показателен за примитивизма на Борисов е и каруцарският език, който обилно използва в неофициални диалози. Изтеклите записи са цялостни с най-обидни ругатни към президента  Радев, към протестиращи и даже към политици от европейски страни, за които споделя по какъв начин ловко е прецакал, до момента в който се правил на елементарен. " Понеже съм елементарен и не знам британски, в действителност, не съм схванал това, което ми е казвал вярно и съм ги  с двеста – тези чужденци, премиери… и в този момент като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали ", споделя Борисов за дипломатическите си умения. Очевидно мутренският език е най-естествен за премиера. Чувства се удобно, като приказва по този начин. Работа на психолог е да каже за какво избира тъкмо тези хули и какво се крие зад това.

5. Борисов смята българските гласоподаватели за елементарни

За следващ път излиза наяве, че премиерът действително смята българските гласоподаватели за елементарни. В диалога с вицепремиера Томислав Дончев, който изтече през вчерашния ден, Борисов упорства, че жителите не биха могли да оценят положителните политики у нас, защото интелигентните хора са малко. " Когато си обкръжен от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се приказва истината и да се вършат промени. Няма такова нещо. Не, верни неща не могат да се правят…Правилни неща с подобен президент не се вършат. С такава съпротива не се прави ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР