От няколко месеца скандали с източване на социални помощи разтърсват

...
От няколко месеца скандали с източване на социални помощи разтърсват
Коментари Харесай

Германия и Австрия побесняха, режат на 18,50 евро на месец детските помощи за гурбетчиите от България, заради брутални измами

От няколко месеца кавги с източване на обществени помощи раздрусват Германия и Австрия. „ По всичко проличава, че става дума за проведена злоупотреба”, се споделя в мнение на немското финансово министерство, написа „ Дойче веле” , цитирайки в. " Везер Курир ".

В Германия от ден на ден чужденци от Европейския съюз получават детски надбавки, без да имат право на това. В центъра на казуса е Рурската област, където имигрантите са най-вече българи и румънци.

Управляващите християндемократи упорстват размерът на детските помощи да бъде съгласуван със сумите, които се заплащат в страните, където живеят децата.
Т.е. в случай че един татко работи в Германия, а детето му живее в България, той би трябвало да получава не 192 евро, а 18,50 евро на месец.

И австрийските медии тези дни се занимават с българските жители. През последната година единствено във Виена броят на българите, получаващи обществени помощи, напряко експлоадирал. Те към този момент са над 1700, което съставлява скок с близо 570%.

Междувременно проговориха българските жители от схемата в Бремерхафен.
Тримата българи, уличени в измами със обществени помощи, бяха изслушани от специфичната проверяваща комисия в Народното събрание на немския град.

От 2013 до 2016 година повече от хиляда имигранти от Югоизточна Европа са получавали помощи за социалнослаби, така наречен „ Харц 4”, на които не са имали право. Това е помощ от страната за хора, които не могат да се устоят сами, тъй като или нямат работа или пък работят за минимално възнаграждение.

Централна роля в схемата са играели две сдружения - „ Агенция за претовареност и интеграция” и една организация за подкрепяне на фамилиите и равноправието сред половете. Подозира се, че двете сдружения са издавали на българските имигранти подправени трудови контракти, посредством които се добива правото на обществени помощи.

Единият от очевидците, 32-годишен необразован моряк, се трудел като чистач по корабите в корабостроителницата. С работодателя си - подизпълнителска компания – имал спогодба за 6,50 евро на час. Но по този начин парите не му стигали, с цел да се устоя, още повече, че не работел постоянно.

И тримата български жители упрекват шефа на „ Агенция за претовареност и интеграция” Селим Йозтюрк.

" Всички българи в Бремерхафен вървят при него за услуги. Той ни оказва помощ да поддържаме връзка с администрацията, само че за всяка услуга взима по 20 евро ", споделя 32-годишният българин от турски генезис.

Трудовите мигранти считали, че Йозтюрк е чиновник на някое от бюрата по труда - така наречените Jobcenter. Той постоянно им давал да подпишат авансово попълнени документи, макар че доста от мигрантите не можели да четат и пишат. Никой от тях не знаел какви документи шефът на ABI в последна сметка е представял пред управляващите. Ето за какво морякът бил сюрпризиран, когато напролет на 2015 година внезапно почнал да получава обществена помощ от Бюрото по труда в Бремерхафен.

Според мигрантите Селим Йозтюрк вземал по 150 евро такса за разкриването на компания, 25 евро за явяване пред административен орган, и по 10 евро за всяка консултация в неговото бюро. Естествено, приемал пари единствено в брой.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР