От няколко месеца получаваме разнопосочни сигнали, че се злоупотребява с

От няколко месеца получаваме разнопосочни сигнали, че се злоупотребява с ...

Шефката на ДАЗД: От няколко месеца упорито се пускат слухове за отнемане на деца.

От няколко месеца получаваме разнопосочни сигнали, че се злоупотребява с името на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) и на социалните служби. Някои хора разказват на други хора, че социалните целенасочено ще отнемат деца. Това каза пред bTV директорът на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.
 
„На една лъжа повторена 100 пъти, хората започват да вярват”, заяви тя по повод повод психозата в различни райони в страната след слухове, че социални работници ще извеждат деца от семействата.
 
Лилова уточни, че не може да каже кои са провокаторите, това е работа на службите, които вече разследват причините за създалата се ситуация.
 
Директорът на ДАЗД напомни, че агенцията няма правомощия да отнема деца – в нея работят експерти, които подготвят документи и политики. Когато получат тревожни сигнали за деца в риск, ги подават на Агенция „Социално подпомагане”.
 
„За Националната стратегия за детето, около която също имаше голямо напрежение, Лилова уточни, че до края на годината действа настоящата стратегия и засега няма приета нова, която да действа от 2020 г.
 
Според нея е хубаво да има такъв документ, но е по-важно да се спазват действащите закони, които закрилят децата. Важно е също да има доверие в институции, защото недоверието доведе до тази ситуация“, уточни директорът на ДАЗД.
 
За изоставеното бебе в столичния кв. „Люлин”, което беше открито снощи тя знае, че е добре и за него се грижат в дом за медико-социални грижи. По думите й оставената бележка бебето да се предаде на социалните означава, че има хора, които знаят, че социалните работници всъщност се грижат за децата.
 

Източник: blitz.bg