От няколко месеца насам в парламента постоянно има опити за

От няколко месеца насам в парламента постоянно има опити за ...

Тома Биков засече Нинова: Насилието си е насилие и преди, и след 9-и септември.

От няколко месеца насам в парламента постоянно има опити за реабилитиране на Народния съд. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. „Там има хора, които смятат, че политическото насилие след 9 септември е справедливо и добро, а преди това – че не е“, посочи Биков и заяви, че или ще има едни и същи стандарти и ще говорим за насилието като цяло или ще пишем, че „Гео Милев е просто един поет, починал през 1925 година“.
 
Христо Христов, изследовател на епохата, заяви от своя страна, че БСП са направили огромен гас. Поводът за декларацията на социалистите е Луковмарш. „Министър-председателят ли отговаря за шествията в София? Търсят се политически скандали“, смята той.
 
Народният съд действа в противоречие на действаща тогава Търновска конституция, подчерта Христов.
 
По думата на Никола Даскалов, син на убития от Народния съд, БСП са прави: „Това е необходим и неизбежен акт на съветската болшевишка диктатура“. Той сподели, че баща му е бил убит заради чудовщини постановления в тогавашния закон за Народния съд, според които присъда може да се издава при липса на доказателства.
 
Тома Биков коментира още: „Ние имаме ангажимент и правим стъпки в тая посока, включително и в образованието“. Той заяви твърдо, че промяна в учебниците ще има и „ние ще я разширим“. „И тая промяна е концептуална. Целта е да осъдим политическото насилие като форма на управление“, добави той.
 
Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че спорът на съпартийците му е само с определени групи от БСП.
 

Източник: blitz.bg