От няколко месеца Илон Мъск има пълен контрол над Twitter,

...
От няколко месеца Илон Мъск има пълен контрол над Twitter,
Коментари Харесай

Ще успее ли Мъск да спаси Twitter, или ще го погуби

От няколко месеца Илон Мъск има цялостен надзор над Twitter, като милиардерът отдели много време, с цел да се запознае със обстановката в компанията и да направи първичните съществени промени. Сега Мъск минава към идващия стадий от проекта си за Twitter – „ премахването “ му.

В края на юли Мъск разгласи, че Twitter ще се „ сбогува с птиците “ и логото си. В типичния си жанр, той стартира да се майтапи, че не знае от кое място буквата Х му е обичана, само че пък би била уместно ново лого за обществената мрежа. Два дни по-късно логото стартира да се появява на разнообразни места в Twitter и фактически заменяше разпознаваемата синя птица, която беше признакът на компанията от нейното основаване.

В дните по-късно Х се появи и като лого на приложението на компанията в онлайн магазините на Гугъл и Apple. Apple даже направи изключение за Twitter, защото кардинално не разрешава приложенията да са кръстени единствено с един знак.

Остана последният ход в проекта на Мъск – замяната на името Twitter с това на Х. И това ще се случи, като юридическият притежател на Twitter е точно компания с име X Inc. Макар да наподобява, че дейностите на Мъск са безредни, те в действителност са част от добре премислен проект.

Милиардерът загатва за него от месеци. Още когато записва компанията X Inc. разгласи, че тя ще направи така наречен суперприложение. Това е приложение, което предлага огромен набор от функционалности и услуги. Те не се изчерпват единствено в границите на обществена мрежа, само че и отвън нея. Например система за разплащания, опция за поръчка на артикули, поръчка на други услуги като превоз, резервации, най-различни игри, онлайн наличие и други

Мъск към този момент съобщи, че точно Twitter ще еволюира в Х и ще се трансформира в такова суперприложение. Това ще е развой, който ще отнеме време и ще се развива последователно. Първо ще бъдат добавени функционалности за разплащания, защото те ще са нужни и за останалите услуги по-натам. Заради всичко това, името на Twitter – в дословен превод „ чуруликам “ няма да дава отговор на активността на платформата и компанията, споделя Мъск в причините си за промяната на името и целия бранд.
Чудесно, само че няма да е толкоз елементарно
Очаквано, не всички харесват концепцията. Мъск беше покрит с рецензии, че унищожава бранд, който е граден с години, прочут е в целия свят и е харесван. Освен това е влезнал и в международния речник с думи като tweeting (чуруликане). Самата активност по публикуването на постове в компанията се назовава по този начин и е влезнала в ежедневния речник на хора по целия свят. Това е достижение, с което могат да се похвалят малко компании.

Мъск не се трогва от такива обстоятелства. Той желае да развие Twitter по своя проект до дъно. А в него е планувана и промяна на позициите и държанието на компанията. Това включваше и по-голям акцент над свободата на изложение и по-малко надзор над това какво разгласяват потребителите.

Или най-малко с такова усещане останаха мнозина. Мъск споделя, че има разлика сред тирада на омразата и тирада, която просто не се приема от някои. Той е уверен, че втората не би трябвало да бъде ограничавана поради първата. Все още обаче няма ясна визия по какъв начин тъкмо се контролира и дефинира разликата.

Според неправителствената организация Center for Countering Digital Hate (CCDH – Център за противопоставяне на цифровата омраза), Мъск е основал в Twitter среда, в която разпространителите на тирада на омразата имат цялостна независимост. Организацията е измежду огромните критици на Twitter/X и Мъск, което провокира гнева на милиардера и той заведе дело против нея.

X упреква CCDH, че поради целенасочени отчети от страна на организацията, които не са справедливи, компанията е изгубила десетки милиони долари доходи от рекламодатели, които са се отдръпнали. Организацията отвърна, че просто е посочила какво е постигнал Мъск с измененията си в компанията. Спорът ще се реши в съда, което може да отнеме време.

Дело заведе и организация „ Франс прес “. Тя упрекна Twitter, че не желае да договаря с медията по какъв начин да се приложат въведените във Франция правила за отплата на медиите от страна на обществените мрежи за това, че употребяват наличието им. Мъск дефинира делото като „ необичайно “.

Впоследствие се появиха и информации, че при кликване на линкове от Х към някои избрани медии, има 5 секунди закъснение преди действително да се отвори дадената връзка. Оказа се, че е проблем, който визира най-вече медии, които са критици на Мъск или Х. Компанията не разяснява тематиката, а съобщи само, че забавянето е отстранено.

Всичко това няма да спре трансформацията на Twitter в Х и даже може да я форсира. X разгласи, че трансформацията продължава и включва големи промени и усъвършенствания както в софтуера, по този начин и в хардуера на компанията, за които ще опише скоро. И по този начин, сбогуваме се с Twitter, с цел да посрещнем Х, който идва с още по-големи упоритости.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР