От няколко години насам Сана Марин е изгряваща звезда на

...
От няколко години насам Сана Марин е изгряваща звезда на
Коментари Харесай

Сана Марин - изгряващата звезда на Финландия, станала най-младият премиер в света

От няколко години насам Сана Марин е изгряваща звезда на финландската политическа сцена, написа Би Би Си.

На 34 години през вчерашния ден тя стана най-младият министър председател в света и най-младият, управлявал в миналото Финландия. Поема властта в мъчно време – страната е наранена от стачки, а популисткият шовинизъм навлиза в политиката.

Нейният финансов министър е даже още по-млада. Катри Кулмуни, на 32 години, е една от останалите четири дами партийни водачи в петпартийната лявоцентристка коалиция. Само една от тях е над 35. В новото държавно управление също така ще има 12 дами и седем мъже министри.

Сана Марин идва от непретенциозно семейство. Родителите ѝ се разделили, когато била доста дребна и майка ѝ я отгледала сама. Семейството срещало финансови проблеми.

В блог Марин разказва по какъв начин на 15 години почнала работа в пекарна и разнасяла списания, с цел да си изкара джобни пари до момента в който учела в гимназия.

В изявление за уеб страницата Menaiset през 2015 година приказва за стигмата, която срещнала, когато майка ѝ почнала връзка с друга жена. Казва, че се чувствала " невидима ", тъй като не можела да приказва намерено за фамилията си.

По думите ѝ обаче майка ѝ постоянно я подкрепяла и я предиздвикала да има вяра, че може да реализира всичко, което желае.

Тя била първият член на фамилията, приключил гимназия и влезнал в университет.

Марин почнала да се занимава с политика, когато била на 20 и две години по-късно към този момент била в конкуренцията за място в градския съвет на Тампере. Не била определена, само че след пет години освен спечелила място, а и оглавила съвета. Тогава била на 27.

 Сана Марин дружно с министърът на образованието Ли Андерсон, на финансите Катри Кулмуни и на вътрешните работи Мария Охисало.<br /><br />
© Reuters

Сана Марин дружно с министърът на образованието Ли Андерсон, на финансите Катри Кулмуни и на вътрешните работи Мария Охисало.

Бързо се издигнала в редиците на социалдемократите, главната лявоцентристка партия на Финландия, и станала народен представител през 2015 година Принадлежи към лявото крило на партията и е мощен покровител на финландската обществена система.

Като народен представител бързо привлякла вниманието на партийния водач Анти Рине, станала негов заместител и любимец.

Миналата зима Рине се разболял и не можел да работи. Точно тогава партията му се готвела за предизборна акция. Това било късмет за Марин, която тогава била още в първия си мандат на народен представител, да блесне. След няколко месеца отпред с нея Рине се върнал, с цел да поведе партията си към победа.

 Сана Марин - изгряващата звезда на Финландия, станала най-младият министър председател в света
© Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS

Марин била назначена за министър по превоза и връзките в новото държавно управление.

Спорове за реакцията на премиера по отношение на стачката на пощенските служащи обаче доведоха до оставката му предходната седмица, единствено няколко месеца след встъпването му в служба.

В неделя Марин завоюва партийното гласоподаване, с цел да го размени.

Майка е на момиченце на съвсем две години.

Тя пренебрегва въпросите за възрастта си и откакто беше определена за министър председател сподели пред кореспонденти: " Никога не мисля за възрастта или пола си. Мисля за аргументите, заради които влязох в политиката, и за нещата, поради които спечелихме доверието на електората. "

Встъпва в служба на фона на още предстоящи стачки и в миг, когато поддръжката за популистката партия " Истински финландци " се усилва до съвсем 25%, до момента в който социалдемократите и най-големият им съдружен сътрудник – Финландски център – означават спад.

Марин е третата жена министър председател на Финландия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР