От няколко години Apple не обръща особено внимание на гласовия

...
От няколко години Apple не обръща особено внимание на гласовия
Коментари Харесай

Apple подготвя голямо обновление за Siri

От няколко години Apple не обръща изключително внимание на гласовия помощник Siri. Или най-малко по този начин наподобява, защото компанията не е пускала значими обновления за услугата.

Според информация на The Verge обаче, тя работи по няколко значими новости за Siri и несъмнено, множеството от тях са основани на изкуствен интелект (AI). Привидно Apple е измежду огромните имена, които сега изостават в AI конкуренцията. Компанията няма отговор на ChatGPT, Copilot, Meta AI, Gemini и множеството други AI асистенти.

Очаква се подобен да бъде показан другия месец по време на годишната конференция на Apple WWDC. И наподобява, че Siri ще се възползва от този факт. Първият слух е за Better SIri - актуализирана, усъвършенствана и олекотена версия на гласовия помощник. Тя ще предлага повече и по-умни благоприятни условия, само че посредством олекотен огромен езиков модел, с цел да работи по-бързо и да натоварва устройството по-малко.

През последните няколко години Apple е отделила много запаси, с цел да създаде поддържащите системи и инфраструктура за AI и огромни езикови модели. Докато множеството компании първо вършат моделите и по-късно ги усъвършенстват и олекотяват, Apple е подхванала по-скоро противоположния метод - първо основаване на изискванията, оптимално усъвършенстване и олекотяване и по-късно създаване на допустимо най-ефективния и сполучлив модел.

Едно от творенията на Apple е системата EELBERT. Тя може да компресира огромен езиков модел, без това да утежнява точността му. За да тестват системата, инженерите взели модела Bert на Гугъл и го компресирали 15 пъти до едвам 1,2МВ величина. Въпреки това прецизността се влошила единствено 4%.

Голяма част от новостите в Siri няма да са " забележими ". Просто асистентът би трябвало да стартира да схваща потребителите доста по-добре, допълнително обстановки и да може да дава отговор по-адекватно.

Това са все изследвания, които компанията е провеждала дружно с нужните проби. Дали и по кое време тя ще избере да стартира да ги внедрява, остава неразбираемо. Със сигурност обаче ще разберем първата част от проектите на Apple по време на WWDC.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР