От няколко дни в социалните мрежи циркулира снимка, споделяна от

...
От няколко дни в социалните мрежи циркулира снимка, споделяна от
Коментари Харесай

Багер оправя следите на джиповете офроуд в Централен Балкан

От няколко дни в обществените мрежи циркулира фотография, споделяна от десетки консуматори, на която се вижда по какъв начин жълт екскаватор копае във високата част на Стара планина . Става въпрос за сектор от планината сред местността Беклемето и хижа " Дерменка ".

Снимка и терзание циркулира в обществените мрежи, изключително след случая в региона на Седемте рилски езера .

На фейсбук страницата на дирекция " Национален парк Централен Балкан " изясняват, че е предоставен план за ремонт на пътя, като задачата е да се огриничи ерозията, само че и да се ограничи нерегламентираното нахлуване на високопроходими коли.

Посоченият път е измежду антропогенно натоварените в парка . Посетителите в НПЦБ употребяват пътя, с цел да доближат до подслон " Орлово гнездо " и х. " Дерменка " , както и за събиране на билки, горски плодове и паша на домашни животни.

Затова и има съществено изравяне на пътното трасе, което пък от своя страна води до потребление на доста сектори отвън трасето .

Понастоящем е засилена заплахата от увеличение на ерозията в следствие от нерегламентирано нахлуване на високопроходими МПС . В региона на посочения път са открити ерозирали терени, които усилват площта си - над 100 ха повредени площи.

Нерегламентираното придвижване на МПС-та, отвън пътното трасе води до ускорена ерозия в естествени местообитания: алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества, оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества и богати на типове картълови съобщества върху силикатен терен в планините, ситуирани в съседство с пътя. Това е извънредно сериозен проблем за региона на пътя и прилежащите местообитания , защото съществуват голям брой мощно ерозирали различни направления огромна част, от които не могат да се възстановят по натурален път даже, когато придвижването по тях бъде прекъснато.

С плануваните действия ще се подхващат ограничения за възобновяване на повредените сектори от целевите местообитания, граничещи с пътя, к ато се ограничи нерегламентираното придвижване на МПС-та отвън главното пътно трасе . Ограничителните уреди са възможни според Плана за ръководство на НПЦБ, 2016-2025 година

Рехабилитационните действия се правят в рамките Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година, а строително-монтажните действия се осъществят въз основата на направен механически план по Оперативна програма " Околна среда 2007 - 2013 година " Съгласно Плана за ръководство на НПЦБ, 2016-2025 година този път е включен в категорията " пътища със свободен достъп " - т.е. посетителите могат да минават с МПС по пътя, без да е належащо координиране от страна на ДНПЦБ - Дирекция " Национален парк Централен Балкан ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР