От няколко дни в Горна Оряховица - един от малкото

...
От няколко дни в Горна Оряховица - един от малкото
Коментари Харесай

Собствениците на домашни кучета вече не могат да ги разхождат в парковете на Горна Оряховица

От няколко дни в Горна Оряховица - един от дребното градове в страната с демократичен режим за разходка на домашните любимци - е в действие публична възбрана за прекосяване и престояване на домашните кучета във всички паркове. Забраната е наложена след поредност от тъжби на жителите, че животните са пускани свободно и тормозят децата и възрастните. Жалби има и от притежателите на кучета. 
Мястото на кучетата не е в парковете, споделя едната страна на разногласието:

" В парка имаше един възрастен мъж, който си разхождаше кучето, мисля че хъски беше, и една-две дами бяха създали проблем и потеглиха да го гонят от самия парк. Тук, на поляната отново се беше случило нещо такова... Трябва да има обособено място за разхождане на домашни любимци. Парковете, където се разхождат хора и има деца, не е мястото. До в този момент не съм чувала за набези на деца и възрастни хора от домашни кучета...   Има бездомни кучета, които се разхождат свободно. В множеството случаи, когато са със притежател, те са на каишка ".

В парка в най-големия горнооряховски квартал „ Пролет “, до беседка за отмора, кореспондентът на БНР видя собственички на две хъскита. Кучетата бяха на мотив, без намордници. Валентина Маринова е безапелационна, че при актуалната възбрана няма къде да разхожда кучето, което отглежда в жилището си десета година.

" Освен по пътищата. Направиха едно заграждение, в което не могат да се съберат всички кучета. Има дребни, има огромни, има неприятни... Няма по какъв начин да стане. Аз си познавам кучето, няма потребност от намордник. Винаги е с каишка, в никакъв случай не е свободно пуснато. Да създадат няколко заграждения, където свободно могат да си играят кучетата. Беседката се тук чупи през два-три дни. Това не го вършат животните, а децата. Майките, които споделят, че кучетата минават пред парковете и акат, си пускат децата по поляните. Нашите кучета са постоянно отъркаляни в човешки изпражнения ". 

12 лв. на година е таксата, която притежателите на домашни кучета, отглеждани в Горна Оряховица, са длъжни да заплащат в общинската хазна. За обитаемоте места таксата е 6 лв.. За 2017 година от такса куче са събрани 1518 лв., а към края на април тази година - 693 лв.. Освободени са кучетата водачи на незрящи, кастрираните и ловните кучета. Никой не знае какъв брой са домашните кучета. По информация на домоуправителите, в жилищните здания в железничарския град се отглеждат 309, а във ветеринарната работа са регистрирани с паспорт - 152 кучета. 

В парка в квартал „ Пролет “ към този момент е направено заграждение за домашните любимци. Децата от ученическия парламент са се заели със остарели автомобилни гуми да създадат атракциони за игра на домашните кучета, уточни кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

" Предстои да намерим такова пространство и до парк „ Детски ъгъл “ и парк „ Никола Петров “ такива площадки да бъдат построени. За страдание, в парк „ Христо Ботев “ няма да можем, тъй като паркът е доста дребен и няма такива прилежащи терени, само че се надявам жителите да употребяват останалите площадки, които ще изградим. Засега, общинската защита предизвестява. След като изградим останалите две уреди, ще стартираме по-драстични ограничения да вземаме и ще прибегнем даже и до санкции ". 

Община Горна Оряховица няма независима разпоредба за домашните любимци. Те са обект на наредбата за публичния ред. Там е посочено, че домашните кучета не може да бъдат разхождани в централната градска част, в парковете, на спортните терени, във и към образователните заведения. Собствениците са задължени да извеждат животните с  мотив и осигурителни ограничения. За нарушителите санкцията е 100 лв.. По-голям проблем са бездомните кучета.

" Проблемът е освен в града Горна Оряховица. Близко е дистанцията със прилежащите общини Лясковец и Велико Търново. Кучетата от Лясковец идват В горна Оряховица, от Велико Търново – също. Проблемът е по-генерален, би трябвало взаимно трите общини да решим този проблем ", показа кметът.

Община Горна Оряховица има контракт с компания за залавяне,кастриране и обезпаразитяване на бездомните кучета, само че няма общински подслон.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР