От няколко дни в България се говори, че ще се

...
От няколко дни в България се говори, че ще се
Коментари Харесай

Не компаниите и клиентите, а политиците искат електромобили

От няколко дни в България се приказва, че ще се усили данъкът на старите коли над 15 години с до 30%. Ключовото в това изречение е „ до “, тъй като надали някоя община ще се осмели да вдигне въпросния налог с максимума. Веднага се акцентира бедността, само че дано да е ясно: тази промяна ще се отсрочва оптимално дълго във времето, само че в един миг данъкът на старите и мръсните коли ще се вдигне не с десетки проценти, а в пъти. Ето и повода.

Точно преди седмица, на 3 октомври, Европейският парламент реализира единодушие за новите стандарти, които автомобилните производители би трябвало да реализират. През 2030 година автопарковете от пътнически коли, продавани в Европейския съюз, би трябвало да отделят с 40% по-малко нездравословни излъчвания СО2 по отношение на равнищата, контрактувани за 2020-2021 година!

The Financial Times заяви по-рано, че Европейската комисия е била предложила 30%, а автомобилните производители са желали 20%, само че новото решение ще сложи фирмите пред невероятни компликации. Очевидно е, че сходна цел може да се реализира единствено посредством електрификация на цялата моделна гама.

“Само Германия, Унгария, Румъния и България се опълчиха на това решение, “ завия Юлия Палисканова от акцията „ Транспорт и околна среда “. Тя добавя: „ Министрите би трябвало да одобрят решението на Народното събрание идващия вторник. “

Не бих се учудил, в случай че решението на родното държавно управление за повдигане на налога е пристигнало в резултат на решението на Европейския парламент, с цел да се показва предпочитание за смяна. Но решението на Екологичен потенциал в един миг ще се отрази доста тежко и на нас, тъй като в даден миг към този момент няма да може да се отсрочват съществените промени, свързани с опазването на околната среда, тъй като ще завалят големи ежедневни санкции за страната.

Европейският съюз счита, че намаляването с 40% на излъчванията СО2 до 2030 година ще докара до основаването на 69 000 работни места в бранша. Това ще надвиши с доста предстоящата загуба на към 12 000 работни места, породена от пренасяне на фокуса на производителите към електрическите коли.

Европейският съюз възнамерява да поддържа промишлеността с 800 млн. евро за създаване на инфраструктура от зарядни станции, както и 200 млн. евро за развиване на акумулатори. От своя страна ACEA (браншовата организация на автомобилните производители) счита, че новите условия на Европейски Съюз ще принудят европейските компании да внасят до 50% от батериите от азиатски и американски снабдители.

За да подкрепи производителите, Европейски Съюз ще предлага заеми на тези, които продават задоволително коли с нулеви или ниски равнища на отделяните нездравословни излъчвания. Очаква се да се дефинират праговете за въпросните возила, с цел да могат да се употребяват дотации. Европейски Съюз назовава коли с ниски равнища на отделяните нездравословни излъчвания тези транспортни средства, които отделят под 50 г/км СО2, което важи най-много за плъг-ин хибридите.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР