От няколко дни Сливен е силно развълнуван от европейската титла

...
От няколко дни Сливен е силно развълнуван от европейската титла
Коментари Харесай

Божидар Андреев – момчето с желязна воля за успех

От няколко дни Сливен е мощно разчувствуван от европейската купа на Божидар Андреев – една от огромните очаквания на родните щанги.
21-годишният ученик на изтъкнатия сливенски треньор Пламен Братойчев победи като победител в своята категория до 73 кг на Европейското състезание по повдигане на тежести в Грузия. Постижение за България от подобен сан не се бе случвало от 2014 година.
Това е следващ златен орден за безапелационния млад щангист. Божидар Андреев е олимпийски първенец от младежките олимпийски игри в Нанджин през 2014 година, а предходната година завоюва злато и от Европейското състезание по повдигане на тежести за младежи до 23 години в Полша.
Особено разчувствани от новото " златно " достижение на Божидар Андреев са в Спортното учебно заведение в Сливен. След европейската купа на Радослава Мавродиева в тласкането на гюлле от Глазгоу през март, това е следващо удостоверение за високото равнище на професионализъм и подготовка на младите спортни гении там.
" Божидар пристигна при нас в седми клас и беше тук до XII клас. Може да се каже, че израстна при нас! " – сподели за Actualno.com шефът на сливенското спортно учебно заведение " Димитър Рохов " Наташа Иванова. " Още повече, че той беше в общежитието на учебното заведение. Ние тук сме като едно огромно семейство. Децата са непрекъснато около нас, учат, живеят, упражняват, вървят по надпревари... Това е един непрестанен развой и те израстват дружно с нас ".
- А какво ще ни разкажете за Божидар и неговото достижение?
- Това е момче с огромна воля! Воля на същински състезател. А достиженията – те са резултат от упорития труд на Божидар и на неговия треньор Пламен Братойчев, който постоянно е бил компактно до него. И още нещо доста значимо - в случай че липсва положителното, човешкото, приобщаването на младите спортисти, няма по какъв начин да се реализиран и тези резултати – акцентира Наташа Иванова.

- Все отново, каква е формулата на триумфа за вашето учебно заведение, за два месеца – двама европейски първенци?
- Ние постоянно сме били съпричастни към проблемите на нашите ученици, както и те към проблемите на учебното заведение и на спорта. Защото спортът доста дава, само че и доста лишава. Този труд, който учениците в Спортното учебно заведение поставят, е неправдоподобен. Много деца, които нямат волята и нямат твърдостта, не устоят на натоварването при нас. Защото нашите възпитаници идват в учебно заведение в 7.30 часа сутринта и си потеглят в 7 и половина вечер... Само този, който не е бил възпитаник, преподавател или треньор в Спортното учебно заведение, може да се мисли, че тук е елементарно. Нашите възпитаници и треньори непрекъснато са в залите, за тях няма почивни дни, няма празници. И тъй като всички те се раздават до дъно, можем да се гордеем с толкоз положителни резултати. Може би би трябвало да прибавя и това, че приключилите сполучливо наши възпитаници се дипломират с специалността помощник-треньор, а това по никакъв начин не е малко! – означи не без задоволство Наташа Иванова.
- Божидар е от не доста заможно семейство от село Топлочане. Откъде волята, мотивацията у това момче?
- Както споделих, той пристигна при нас напълно дете. И беше обкръжен с внимание и обич от всички - от учителите, от възпитателите, от хората в общежитието… И расна под крилото на треньора си... Мисля, че това го стимулира да се потвърди. Но, несъмнено, единствено мотивацията не е задоволителна. Трябва да имаш и малко гений, и непримиримост - до безспир, с цел да постигнеш тези резултати. А Божидар в действителност реализира доста – олимпийски първенец за младежи, европейски първенец за младежи до 23 години, и в този момент – европейски шампиом при мъжете.
- Сега той е една от гордостите на България!
- Да! Но преди да бъде горделивост на Бълагрия, беше горделивост на учебното заведение. И на Сливен. Убедена съм, че ще реализира още по-големи триумфи. Вярвам, че тази европейска купа ще бъде за него още един огромен тласък към международните върхове! – не скри вярата си Наташа Иванова.
- Може ли да се каже, че сливенското Спортно учебно заведение е фабрика за спечелили?
- Да! Ние сме школа за първенци!

Интервю на Мариана Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР